Eddy van Wessel wint Zilveren Camera 2015

23 januari 2016 21:03

Fotograaf Eddy van Wessel heeft zaterdag de Zilveren Camera 2015 gewonnen, de prijs voor de beste persfoto van het jaar. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn serie Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47.

De foto's laten zien hoe Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders en Yezidische milities proberen de stad Sinjar te heroveren op Islamitische Staat (IS). Een van de belangrijkste doelen is het innemen van de strategisch gelegen Hoofdweg 47, om zo de toevoerroute van IS af te snijden.

De fotoserie won de eerste prijs in de categorie Buitenland: nieuws (serie). "Het vakmanschap in deze serie is erg hoog en het werk verbeeldt indringend de rauwe actualiteit", aldus Marcel Molle, bestuursvoorzitter van Stichting de Zilveren Camera. "Van Wessel voegt zich daarmee in een kort rijtje van dubbelwinnaars. Hij won ook de Zilveren Camera 2012."

Werk

Van Wessel kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen, omdat hij in Syrië aan het werk is. Hij bedankte de jury van daaruit via een live-verbinding met zijn mobieltje.

De prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2015 ging naar The Island of All Together, waarin Marieke van der Velden en Philip Brink toeristen en vluchtelingen uitnodigden om met elkaar in gesprek te gaan.

Opvallend was dat fotografe Dingena Mol in de categorie Cultuur & Entertainment (enkel) met drie foto's in de prijzen viel. Ze won de eerste prijs met een foto die ze achter de schermen maakte van de eerste Miss Black Hair Nederland-verkiezing. Ze won de tweede prijs met een foto van acteur Patrick Mathurin als de nieuwe sint. Ze won de derde prijs met een foto van de Haarlemse house-opa Johan de Vries (83) tijdens diens bezoek aan Dance Valley.

De prijsuitreiking vond plaats in Museum Hilversum. De Zilveren Camera is voor de 67ste keer uitgereikt. De genomineerde en winnende foto’s zijn tot en met 28 februari te zien in Museum Hilversum.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!