Beeld © RTL Boulevard

Timor Steffens artistiek leider RTL5-show

18 januari 2016 08:37

Timor Steffens is niet alleen jurylid in Battle On The Dancefloor, hij is als artistiek leider ook nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe dansshow van RTL 5.

Samen met John de Mol bedacht Timor een groot aantal creatieve elementen voor de woensdagavondshow waarin ook Dan Karaty en Pip Pellens jureren.

Na het succes van Dance Dance Dance drukt Timor Steffens opnieuw zijn stempel op een grote tv-show die Talpa voor RTL produceert. Samen met John de Mol voegt Timor een groot aantal nieuwe elementen toe aan het genre danstelevisie.

In elke aflevering strijden drie danscrews tegen elkaar, te beginnen met een showcase. "In deze eerste ronde laten de crews zien wie ze zijn, waar ze goed in zijn en waar ze bekend om staan”, vertelt Timor achter de schermen in Studio 24 in Hilversum.

Risico's
In de tweede ronde dansen de crews met bijzondere objecten. In een van de afleveringen zijn dat tweewielige elektrisch voortgedreven balanceboards. Andere teams nemen elastische doeken, lightsabers en stoelen met wielen mee de dansvloer op. Timor: "De challenge mag hun dans niet beperken. De act moet er juist beter van worden. Dan ziet de jury gelijk hoe goed een crew is. Wat ik echt wil zien is hoe creatief dansers zijn en of ze echt alles uit de kast hebben gehaald om iets neer te zetten met risico’s en uitdagingen.”

De daaropvolgende solo-battles laten zien of de dansers individueel ook sterren zijn. Timor: "Een crew is vaak groot en vormt een geheel. Bij de solo-battle draait het om de vraag of het interessant blijft als kandidaten alleen op de dansvloer staan. Bij solo-battles kunnen ze door de mand vallen.”

Gespecialiseerd
Timor noemt de synchroon-challenge het moeilijkste onderdeel. "In deze vierde ronde is de crew verplicht synchroon te dansen. Sommige crews zijn erin gespecialiseerd, in andere groepen heeft iedereen een eigen stijl, van breakdance tot ballet en popping. Die groepen zijn vaak minder goed in choreografie. De beste crews moeten van alle markten thuis zijn.”

Aan het einde van elke show dansen de twee overgebleven teams tegen elkaar tijdens de dance-off, waarbij de zwakste partij een steeds kleinere dansvloer overhoudt. In deze battle zullen ze alles op alles moeten zetten om ruimte op de dansvloer terug te winnen. Timor: ‘"Dit onderdeel maakt het programma uniek. Dat de vloer steeds kleiner wordt is een gimmick die het programma anders maakt en echt spectaculair. Breakdancen wordt bijvoorbeeld heel moeilijk op een kleine vloer met zes mensen. Dansers zullen met creatieve oplossingen moeten komen om iets spectaculairs te laten zien op een klein podium om alsnog te winnen.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!