Pietje Bell en Kruimeltje naar Eye-archief

4 november 2015 06:14

De originele versies van de Nederlandse filmhits Kruimeltje en Pietje Bell 1 en 2 worden geschonken aan het archief van filminstituut Eye. Dat heeft producent Shooting Star woensdag bekendgemaakt.

Kruimeltje en Pietje Bell 1 en 2 behoren tot de best bezochte Nederlandse films van de afgelopen vijftien jaar. Regisseur Maria Peters en producent Dave Schram hebben tot de gift besloten nadat ze onlangs een grote opruiming op hun kantoor hielden. Naderhand vreesden ze dat in de zeven containers met oud materiaal die ze hadden weggegooid per ongeluk ook de originele versie van Pietje Bell was beland.

Dit bleek niet het geval; de print lag nog in de kluis van distributeur Disney (voorheen Buena Vista) die de film in 2002 in de bioscoop uitbracht. “Maar we dachten na de schrik wel: meteen veilig stellen voor het nageslacht”, legt Schram uit.

Kruimeltje is de verfilming van het bekende boek van Chris van Abkoude over een weesjongetje (Ruud Feltkamp) dat op zoek gaat naar zijn ouders. De film trok in 1999 meer dan 1,2 miljoen bezoekers naar de bioscoop. Pietje Bell 1 en 2 zijn ook gebaseerd op boeken van Chris van Abkoude, over een rebels jongetje met een hart van goud. De twee films werden in 2002 en 2003 bezocht door meer dan 600.000 mensen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!