Beeld © Getty

'Scientology heeft Tom Cruise, Kirstie Alley en John Travolta volledig in haar macht'

13 oktober 2015 15:12

Actrice Leah Remini heeft de Scientology Kerk niet alleen de rug toegekeerd maar nu ook de oorlog verklaard. Leah haalt in haar boek keihard uit naar de omstreden kerk en haar dubieuze methodes. Ook collega’s Tom Cruise, John Travolta en Kirstie Alley, alle drie al jaren fervent Scientology-aanhanger, ontziet ze niet.

Leah Remini, bekend uit de RTL 5-comedy The King of Queens en haar realityserie op TLC It’s all Relative, klapte al eerder uit de school over de Scientology Kerk, maar heeft naar eigen zeggen ‘genoeg shit gezien en meegemaakt’ bij de kerk om een heel boek mee te vullen. En dat heeft ze dan ook gedaan. In Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology rekent ze definitief af met haar Scientology-verleden. De Britse Daily Mail tekende een aantal quotes op uit haar memoires, die ongetwijfeld veel stof zal doen opwaaien.

“De nietsontziende indoctrinatie, chantage en de controle die ze uitoefenen op hun leden..."

Schijnheilige
Het is 2013 als Leah Remini de deur van Scientology Church achter zich in het slot gooit. En dan begint de ellende. De kerk maakt haar aan alle kanten zwart, andere Scientology-aanhangers bannen haar uit hun leven, praten niet meer met haar en Leah wordt door de kerk weggezet als een ’suppressive person’, iemand die anderen onderdrukt. Met name actrice Kirstie Alley (Cheers, Look Who’s Talking en sinds 1979 lid van de kerk) haalt in een radio-interview met Howard Stern hard uit naar Leah. Kirstie vindt haar keuze ‘verwerpelijk’ en noemt Leah een ’schijnheilige’.

Leah is nog steeds niet helemaal bekomen van alles wat ze over zich heen heeft gekregen. Ze spuugt met name op de handelswijze van de Scientology Kerk. “De nietsontziende indoctrinatie, chantage en de controle die ze uitoefenen op hun leden. Mensen als Tom Cruise, John Travolta en Kirstie Alley, de kerk heeft ze volledig in haar macht.”

Thumbnail

The King of Queens. Foto: Getty

Jennifer Lopez
Het liefst had Scientology gezien dat Leah met stille trom was vertrokken, dat niemand ooit meer zou weten dat ze tot de gelederen heeft behoord. Gewoon volledig uitgebannen. Maar Leah vindt dat de wereld haar verhaal moet horen.

Eenvoudig was het overigens niet. Leah schrijft dat het geen beslissing over één nacht ijs is geweest, ze was niet voor niets dertig jaar lid. Met steun van haar goede vriendin Jennifer Lopez wist ze toch genoeg moed te verzamelen om uiteindelijk de stap te zetten, wetende dat de kerk er vervolgens alles aan zou doen om haar in een kwaad daglicht te stellen. Want als je al gaat, doe je dat in stilte. Zo ziet de kerk dat het liefst. “Als je daarmee naar buiten treedt, dan maken ze je zwart, dan krijg je het stempel mee van een ’slecht iemand’.”

"Bij Scientology komt de kerk eerst en dan pas je familie, dat is wat je leert"

Gezin
Leah Remini voelt zich bevrijd. “Niemand bepaalt hoe ik denk en met wie ik praat”, liet de actrice vlak na haar Scientology exit optekenen in People Magazine.

Gelukkig heeft ze steun van haar gezin, dat ook lid van de kerk was. In haar realityserie zei ze eerder al dat ze haar dochter niet met de regels van Scientology wilde laten opgroeien. “Bij Scientology komt de kerk eerst en dan pas je familie, dat is wat je leert. Ik wilde niet dat mijn dochter daarin op zou groeien. De kerk wordt alles: je moeder, je vader, alles. Je bent totaal afhankelijk van de kerk. Als ik mijn dochter daarin zou laten opgroeien maar zelf afstand zou nemen, zouden ze haar leren afstand van mij te nemen en volledig met me te breken. Dat wilde ik voorkomen. Ik geloof niet dat dat gezond is.”

Thumbnail

Scientology-aanhangers John Travolta en zijn vrouw Kelly Preston. Foto: ANP

‘Boek zal inslaan als een bom’
Dat mensen als Kirstie Alley niet meer met haar praten overleeft ze wel. Wat haar nog wel dwars zit, is dat ze zich afvraagt waar de vrouw van de leider van de Scientology Kerk is gebleven, Shelly Miscavige. Zij is al sinds 2006 niet meer gezien. Leah heeft haar als vermist opgegeven, maar de Los Angeles Police Department deed dat af als ongegrond.

Of Scientology stappen zal ondernemen tegen Leah is niet bekend. Wel verwacht een aantal Scientology-kenners, onder wie Tony Ortega, dat Leah’s verhaal zal inslaan als een bom en dat behoorlijk wat sterren het zweet inmiddels tussen de bilnaad voelt lopen.

Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology ligt in november in Amerika in de winkels. Het niet bekend wanneer een eventueel Nederlandse vertaling verkrijgbaar is.

Meer op rtlboulevard.nl:
Scientology wil Tom Cruise op toppositie

'Tom Cruise kopstuk mediabedrijf Scientology

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!