Marieke Heebink en Ramsey Nasr winnen toneelprijzen

13 september 2015 22:27

Marieke Heebink is voor de tweede keer onderscheiden met de Theo d'Or, de toneelprijs voor beste Nederlandse actrice. Zij glorieerde in Medea, een stuk van Toneelgroep Amsterdam.

Ramsey Nasr is dit jaar de winnaar van de Louis d'Or, de jaarlijkse toneelprijs voor beste Nederlandse acteur. Hij krijgt de prijs voor zijn rol in The Fountainhead, dat ook door Toneelgroep Amsterdam op de planken is gebracht. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de winnaars zondagavond bekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

In een moderne uitvoering van Medea speelt Heebink de succesvolle arts Anna. Volgens de jury bewijst ze zich daarmee opnieuw als 'leergierig, uiterst toegewijd en precies actrice'. "Groots is haar emotionele kracht. Groots is de intimiteit die ze weet op te roepen. Groots is haar naturel." De actrice won de Theo d'Or eerder in 1999.

In The Fountainhead speelt Nasr de jonge en eigenzinnige architect Howard Roark, die zich van niemand iets aantrekt. "Hij verrast keer op keer als een veelzijdig en intelligent speler, die met zijn bijzondere, intense uitstraling elke voorstelling een impact meegeeft die verder reikt dan een toneelavond'', oordeelde de jury.

De Arlecchino voor de beste mannelijke bijrol ging naar Vincent van der Valk voor zijn rol in Angels in America. De jury: "Hij kan charmant zijn, maar ook leep. Hij heeft iets slepends in zijn spel en is dan plots weer heel scherp.'' Antoinette Jelgersma ontving de vrouwelijke evenknie, de Colombina, voor haar rol in Genesis. Met deze zes uur durende voorstelling nam Johan Doesburg afscheid van het Nationale Toneel. De regisseur zelf kreeg daarvoor de Regieprijs, die voor de tweede keer werd uitgereikt.

Het Vlaamse gezelschap Kopergietery ging naar huis met de VSCD Mimeprijs en Waldemar Torenstra kreeg de ACT Award, voor zijn inzet voor de Nederlandse acteursbelangen. De toneelprijzen zijn in 1955 voor het eerst uitgereikt en vierden daarmee hun zestigste verjaardag.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!