'Netflix is zegen voor Nederlandse telefilms'

09 maart 2018 13:57

De invloed van Nederlandse telefilms strekt zich de afgelopen jaren uit over de hele wereld. Dat stelt Jeanine Hage van het CoBo-fonds, twintig jaar terug een van de mede-initiatiefnemers van het project. De Publieke Omroep coproduceert elk jaar zes Nederlandse films over relevante actuele onderwerpen.

"Onze telefilm heeft letterlijk zijn leven veranderd. Een groter compliment is nauwelijks denkbaar"

“Sommige films hebben een enorm lange adem”, vertelt ze enthousiast. “Natuurlijk is niet elke telefilm een gegarandeerd succes. Maar een paar titels zijn na de première op de Nederlandse televisie voor tientallen festivals over de hele wereld geselecteerd en hebben daar talloze prijzen gewonnen.” Ook Netflix levert een zeer wezenlijke bijdrage aan de verspreiding van de telefilms. “Het is heel fijn dat de streamingdienst buiten Nederland diverse titels aanbiedt.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

'Obama's in gesprek met Netflix over serie'

Een telefilm die de afgelopen jaren veel effect genereerde, was het coming of age-drama Jongens met Gijs Blom en Ko Zandvliet. “We zijn heel trots en ontroerd wanneer we een brief krijgen van een 29-jarige jongen uit Brazilië die vertelt dat hij na het zien van die film uit de kast durfde te komen”, stelt Hage. “Onze telefilm heeft letterlijk zijn leven veranderd. Een groter compliment is nauwelijks denkbaar.”

Verliefde jongens

Eenzelfde effect lijkt dit jaar de telefilm Gewoon vrienden te kunnen gaan hebben. De coming of age-film vertelt over twee jongens (Josha Stradowksi en Majd Mardo) die verliefd op elkaar worden. De film ging afgelopen woensdag in première; vooral LHBT juichten Gewoon vrienden massaal toe, vooral omdat coming-out of huidskleur in het verhaal geen prominente rol hebben.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Netflix komt met vijfde seizoen Black Mirror

In de bioscopen zijn nauwelijks Nederlandse films over LHBT te zien, terwijl dat wel nodig is, zo bewees de Suitsupply-rel afgelopen week. Tientallen bushokjes werden vernield omdat er posters in de abri’s hingen van zoenende mannen.

Betere wereld

"Met telefilms kunnen we soms net een stapje verder gaan dan bij bioscooptitels”, stelt Hage niet zonder trots. “En een podium bieden aan verhalen waarvoor in de bioscopen blijkbaar nog geen plek is. Op die manier kunnen films echt helpen de wereld een klein beetje mooier te maken, daar ben ik van overtuigd.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!