Michael Douglas: ‘Paul Verhoeven maakte mij sexy’

24 juli 2018 22:50

Acteur Michael Douglas heeft zichzelf nooit gezien als sekssymbool. Drie erotische thrillers, waaronder Basic Instinct van Paul Verhoeven, gaven hem die reputatie. Maar zelf begreep hij nooit goed waarom.

"Zij hebben de hele wereld in die illusie laten geloven"

Dat vertelde de superster bij de Europese première van de Marvel-film Ant-Man and the Wasp in Parijs. Douglas speelt de rol van Hank Pym, de uitvinder van het Ant-Man-pak. “Eind jaren tachtig kwamen opeens Fatal Attraction, Basic Instinct en Disclosure vlak na elkaar uit en zagen mensen mij opeens als een sexy acteur. Maar dat is alleen maar het werk geweest van drie hele goede regisseurs die mij op een gunstige manier in beeld wisten te brengen. Zij hebben de hele wereld in die illusie laten geloven.”

Douglas voelt zich ondanks zijn 73 jaar vitaler dan ooit. Hij is genezen verklaard van kanker en geniet nog steeds erg van het maken van films. “Het leuke van een film als Ant-Man is dat ik opeens bekend word bij een generatie die voorheen geen idee had wie ik was”, lacht hij. “Ik word nu weer op straat nageroepen: hey, jij van Ant-Man!” Daarvoor waren het vooral leeftijdgenoten die hem wel eens aanspraken. “Er zijn een paar films geweest die inmiddels een soort iconische status hebben gekregen. Wall Street, Falling Down, The Game, The American President. Die zijn vrij tijdloos gebleken en spreken nog steeds nieuwe mensen aan.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michael Douglas brengt aantijging naar buiten

Niet terugkijken

Douglas voelt geen behoefte om terug te kijken of te reflecteren. “Ik zit dit jaar vijftig jaar in het vak: je doet sommige dingen goed, je doet sommige dingen slecht. Ik voel geen behoefte om memories te gaan schrijven.” Als hij jonge collega’s advies mee moet geven, dan is het vooral dat zij moeten uitkijken dat ze niet teveel hooi op hun vork nemen. “Na de Oscar voor Wall Street was ik opeens top of the hill. Als acteur en producent lag de wereld voor mij open. Maar ik ben door alles aan te nemen enorm overwerkt geraakt, terwijl ik juist meer had moeten genieten van dat moment van succes.”

En verder quote hij graag een advies dat zijn vader, Kirk Douglas, hem al jong meegaf: blijf altijd trainen. “Ik train nog steeds vrijwel elke dag. Als ik dat niet doe, dan hoor ik hem weer tegen mij praten: heb je wel getraind? Ik eet ook gezond, let op mijn gewicht. Ik vind het niet perse leuk, maar ik weet wel dat ik er veel baat bij hem. Op mijn leeftijd heb je niet meer de luxe niet op dat soort dingen te letten.”

Ant-Man and the Wasp draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!