Record Kalfnominaties voor Bankier van Verzet

4 september 2018 18:05

Het historische drama Bankier van het Verzet maakt op 5 oktober kans op elf Gouden Kalveren. De Academy die de beeldjes uitreikt, maakte dinsdagavond de nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen bekend. Het is een recordaantal nominaties, meldt het Nederlands Filmfestival (NFF).

Bankier van het Verzet vertelt over de broers Walraven en Gijs van Hall die in de Tweede Wereldoorlog het verzet financierden. Het epos van regisseur Joram Lürsen heeft in de bioscopen bijna 400.000 bezoekers getrokken.

Bankier maakt kans op een beeldje in op één na alle categorieën voor fictiefilm. Het drama is in de race als beste film, regisseur, scenario, acteur (Jacob Derwig), bijrol (Pierre Bokma), vrouwelijke bijrol (Fockeline Ouwerkerk), camera, montage, muziek, sound design en production design.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zesde Gouden Kalf-nominatie voor Pierre Bokma

Arthousetitels

Er zijn twee andere films met een opvallend aantal nominaties, allebei arthousetitels. In Blue, met Maria Kraakman als stewardess die door een bevalling op een vlucht met haar eigen verleden wordt geconfronteerd, kreeg zes nominaties. Onder meer Kraakman maakt kans op een beeldje; het is de vierde maal dat zij genomineerd is voor een Kalf. De derde genomineerde voor beste actrice is Katja Herbers voor de romantische komedie Weg van jou.

Het goed ontvangen arthousedrama Cobain van regisseur Nanouk Leopold, over een tiener die zijn aan drugs verslaafde moeder wil helpen, maakt kans op vijf beeldjes. In de categorie beste acteur neemt Derwig het trouwens op tegen twee spelers uit het drama Broeders, Achmed Akkabi en Walid Benmbarek. De vierde genomineerde in deze categorie is Bruno Vanden Broecke; hij maakt kans op een beeldje voor zijn rol in de komedie Billy van Theo Maassen.

Grote afwezigen op de lijst met nominaties zijn onder meer de publiekshit Huisvrouwen bestaan niet en het historische epos Redbad van regisseur Roel Reiné.