Beeld © Voltage Pictures

Sterren in de huid van een seriemoordenaar

06 februari 2019 13:38

Wat is dat toch, die grenzeloze aantrekkingskracht tot seriemoordenaars? Hoe afgrijselijker hun daden, des te groter de fascinatie lijkt het wel. Er zijn dan ook tal van films en series over dit soort verdorven geesten. Deze acteurs zetten griezelig echt een seriemoordenaar neer, wat zo z'n weerslag heeft op hun persoonlijke leven of zelfs leidt tot behoorlijk wat ophef.

Zac Efron als Ted Bundy

Neem bijvoorbeeld de nu al controversiële film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, waarin hunk Zac Efron zo'n beetje de meest beruchte seriemoordenaar aller tijden speelt: Theodore Robert Bundy. Controversieel omdat de makers Ted Bundy volgens criticasters te sexy en charmant neerzetten, wat in contrast staat met zijn gruweldaden. Bundy verkracht en vermoordt in de jaren 70 van de vorige eeuw tientallen jonge vrouwen op beestachtige wijze. Ted is dol op aandacht en voert louter daarom tijdens de rechtszaken tegen hem zijn eigen verdediging. De spotlights leveren hem een grote schare vrouwelijke fans op.

De media-optredens zijn Kathy Kleiner Rubin, een van de slachtoffers die in 1978 in Florida ontsnapt aan de klauwen van Bundy, een doorn in het oog. Volgens haar leggen de makers van de film ook nu weer te veel nadruk op het aimabele, mediagenieke voorkomen van Bundy in plaats van de verknipte geest die hij is. "Ik snap dat mensen het verhaal van Ted in een film willen zien, maar ze hemelen hem veel te veel op. We hebben het hier niet over een normaal persoon."

Ook op social media is de kritiek niet van de lucht. "Wat vreselijk voor de slachtoffers”, aldus een van de vele reacties op Twitter. “Voor wie Bundy hebben overleefd, of de families, moet dit een klap in het gezicht zijn. Alsof het om een superheld gaat in plaats van een monster.” Op 24 januari 1989 maakt de elektrische stoel een einde aan het leven van de dan 42-jarige Ted Bundy, die pas vlak daarvoor bekent in elk geval 36 vrouwen te hebben vermoord. Met die late biecht hoopt de uitgekookte Bundy op uitstel van executie, maar dat feest gaat niet door. De politie vermoedt trouwens dat Ted meer dan honderd slachtoffers op zijn conto heeft. 

Je zou denken dat het nogal wat 'method acting' vergt om een psychopaat als Ted Bundy zo realistisch mogelijk neer te zetten. Maar de 31-jarige Zac Efron hoefde naar eigen zeggen niet heel erg de diepte in voor 'een goede Bundy'. "De film vertelt simpelweg het verhaal van hoe de wereld in staat was gecharmeerd te raken van deze man, die notoir slecht was. Ik vond het leuk om te experimenteren met die realiteit, de wereld waarin zich dit allemaal afspeelde. Ik was geïntrigeerd door het psychologische aspect." 

Wanneer de film te zien is in de Nederlandse bioscopen is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Heel internet slaat op hol door nieuwe foto Zac Efron

Charlize Theron als Aileen Wuornos

In 2003 kruipt Charlize Theron voor de film Monster in de huid van seriemoordenares Aileen Wuornos. Wuornos, een prostituee, schiet tussen 1989 en 1990 op de snelwegen van de staat Florida in totaal zeven mannen dood. Naar eigen zeggen uit zelfverdediging, want steeds als ze eenmaal bij hen in de auto was gestapt zouden ze haar hebben geprobeerd te verkrachtten. Maar de rechter veroordeelt haar in 1992 voor moord met voorbedachten rade. Aileen krijgt de doodstraf, die in 2002 met een dodelijke injectie wordt voltrokken. Ze is dan 35 jaar.

Charlize Theron weet Aileen Wuornos zo ijzingwekkend realistisch neer te zetten dat het haar in 2004 de Oscar voor Beste Actrice oplevert. Dankzij brieven die Aileen aan een vroegere vriendin schreef, en die Charlize mag inzien, lukt het de geboren Zuid-Afrikaanse zich volledig in te leven in het complexe karakter van Wuornos. Ook lichamelijk ondergaat de knappe blondine een ware transformatie. Ze komt kilo's aan en is bijna onherkenbaar als we haar eenmaal in de film zien. De Oscar is de kroon op haar werk, Charlize is dolgelukkig met de prestigieuze filmprijs, maar ze is vooral blij dat ze Aileen eindelijk van zich af kan schudden. En natuurlijk die overtollige pondjes. Over het spelen van The Damsel of Death, de bijnaam van Aileen Wuornos, (zoiets als 'jonkvrouw van de dood') zegt ze: "Dit is verreweg het meest intensieve wat ik ooit heb gedaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OMG: Charlize Theron en Brad Pitt een stel?

Brian Dennehy als John Wayne Gacy

Nog zo'n onfris figuur in het lijstje van seriemoordenaars is John Wayne Gacy. Hij verkracht en vermoordt in totaal 33 mannen en begraaft ze vervolgens onder zijn huis. Morbide aan deze zaak is wel dat Gacy in het dagelijks leven veelvuldig optreedt als clown op kinderfeestjes.

Nog luguberder: in een enkel geval hijst hij zich ook in clownspak op jacht naar een volgend slachtoffer. Aan Brian Dennehy de uitdaging in 1992 gestalte te geven aan John Wayne Gacy in de film To Catch a Killer. En die grijpt de dan 54-jarige acteur (nu 80) met beide handen aan. "Een zieke, neurotische, totaal verknipte gozer", aldus Dennehy over John Wayne Gacy in een interview met CBS News in 2007. "Maar weet je, er zit ook iets van mij in die rol, en dat diep je dan uit." 

Jeremy Renner als Jeffrey Dahmer

Op het lijstje meest gestoorde seriemoordenaars vinden we de naam van Jeffrey Lionel Dahmer in de hoogste regionen. De besnorde psychopaat martelt, verkracht en vermoordt in de late jaren 70 tot vroege jaren 90 zeventien (jonge) mannen die hij veelal oppikt in gaybars en -sauna's. Een aantal van zijn slachtoffers snijdt hij in stukken en verorbert een deel ervan. De rest van de lichaamsdelen bewaart hij in zijn koelkast en vriezer. Jeffrey Dahmer krijgt bij zijn veroordeling zestien keer levenslang. Voor de zekerheid, zullen we maar zeggen. Maar hij redt het zelfs niet tot één keer levenslang. In 1994 slaat een groepje medegevangenen hem de hersen in met een klauwhamer. Er zijn er maar weinig die daarom treuren. 

In 2002 komt regisseur David Jacobson met de film Dahmer, met Jeremy Renner (dan 31) in de titelrol. De biopic trekt nogal een wissel op het persoonlijke leven van Renner, zo vertelt de acteur in 2009 aan het Amerikaanse magazine Parade. "Het was echt bizar. Na het spelen van zo'n monster gebeurden er echt heel rare dingen. Mijn kat werd gestolen en ik moest me in het ziekenhuis laten behandelen nadat een meisje me in een bar in mijn arm had gebeten, omdat ik volgens haar te weinig aandacht voor haar had. Ik ben nadien zelfs bewust een poos vrijgezel gebleven. Genoeg mensen om te daten, maar dat waren allemaal mensen waar ik echt niet mee op stap wilde..."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sam Feldt slaat de handen ineen met acteur Jeremy Renner

Kathy Bates als Madame LaLaurie

Kathy Bates is altijd te porren voor typische rollen. Vooral haar vertolking van Annie Wilkes in Stephen Kings Misery blijft hangen, ze krijgt er in 1990 een Oscar voor. In American Horror Story: Coven speelt Bates de rol van seriemoordenares Madame Marie Delphine LaLaurie. De negentiende-eeuwse socialite uit New Orleans heeft echt bestaan. De grand dame van de bourgeoisie slacht volgens diverse historische onderzoeken in de jaren 30 van die eeuw minstens vier van haar slaven af. Voor een gruwelijk potje foltering is ze ook niet vies. LaLaurie ontloopt uiteindelijk straf door eerst naar Alabama en later naar Parijs te vluchten.

Kathy vindt het heerlijk in de huid te kruipen van deze sinistere Creoolse. Helemaal omdat de makers haar alle vrijheid geven de rol volledig te fictionaliseren en eigen te maken, hoewel daar flink wat discussie aan vooraf is gegaan. "Gezien haar Franse roots wilde ik bijvoorbeeld dat ze authentiek Frans was, met accent, maar de makers zeiden: 'Nee! Geen Frans!' Oké, doe ik er gewoon een beetje New Orleans in, ook goed." 

Cameron Britton als Ed Kemper

In de Netflix-serie Mindhunter, waarin we zien hoe de FBI van start gaat met het profileren van (serie)moordenaars, komt een scala aan geesteszieke engnekken voorbij. Een van hen is Edmund Emil Kemper, ook wel de 'Co-ed killer' genoemd omdat veel van zijn slachtoffers studentes waren (co-educational institutions). Eenmaal in zijn web vermoordt hij ze en neemt de slachtoffers mee naar zijn appartement. Daar heeft hij seks met de lichamen. Vervolgens snijdt hij die in stukken. De overblijfselen dumpt hij op braakliggende terreinen en in rivieren. Tijdens de rechtszaak tegen hem vraagt Ed Kemper om de doodstraf, maar helaas, die is afgeschaft. Nu zit hij in Californië een levenslange gevangenisstraf uit. 

Cameron Britton mag voor Mindhunter in de huid kruipen van deze fijne vent. Dat doet hij met verve. Cameron speelt Kemper niet alleen, hij ís Ed Kemper. "Ik kan zo in hem transformeren", aldus Britton over zijn rol. "Ik trek die laarzen aan, plak die snor op, mijn haar sluik, ik pas mijn stem aan... Maar hij komt pas écht tevoorschijn als ik die bril halverwege mijn neus zet. Je voelt gewoon die knop omgaan."  De gelijkenis is inderdaad angstaanjagend treffend. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!