Beeld © ANP

Halina Reijn pakt naaktscènes nu heel anders aan

21 september 2019 09:59

Als regisseur koos Halina Reijn (43) er bewust voor om in haar debuutfilm Instinct geen vrouwelijk bloot te laten zien. Samen met hoofdrolspeelster Carice van Houten (43) besloot ze te gaan voor de zogenaamde female gaze, de niet-seksualiserende blik op vrouwen.

"Als je echt niet naakt wil, dan doe je dat toch niet? Dat maakt je heus niet minder goed"

"Dus waar we gewend zijn alles als vanzelfsprekend door de ogen van de man te bekijken - wij vrouwen zelf ook - wilden wij proberen vanuit de vrouw te denken en te opereren", legt Halina uit in magazine Vrouw. "Naakt voor de mannen, maar niet voor de vrouwen hoorde daar voor ons bij."

Volgens haar is het lang zo geweest dat actrices in vrijwel elke Nederlandse film uit de kleren moesten. "Speel jij in een film of sta je op het toneel? En ben je vrouw? Dan trek je je kleren uit en wappert je schaamhaar gewoon lekker in de wind. En als je daar dan tegen protesteert, ben je moeilijk aan het doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Halina Reijn: 'Niet erg niet herkend te worden in buitenland'

Dat dat tegenwoordig anders is, vindt de 43-jarige actrice een goeie ontwikkeling. "Er is nu een nieuwe generatie actrices opgestaan die gewoon zegt dat ze daar niet zoveel zin in heeft. Eerst vond ik dat ze zich maar aanstelden. Natuurlijk ga je bloot! Want dat is kunst! Nu denk ik daar echt anders over. Als je echt niet naakt wil, dan doe je dat toch niet? Dat maakt je heus niet minder goed."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Halina en Carice: 'Onze film voelt als een bevrijding'

Instinct, over een psychologe (Carice van Houten) die gevoelens ontwikkelt voor een tbs-patiënt (Marwan Kenzari) die zij behandelt, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor een Oscar. De thriller draait vanaf 29 september in de bioscoop.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!