ANP

Regisseur Ate de Jong van Anne Frank-film gehaald

08 november 2019 14:02

Regisseur Ben Sombogaart, die eerder hits als De Tweeling en De Storm maakte, gaat het boek Mijn beste vriendin Anne Frank verfilmen. In eerste instantie was Ate de Jong aangekondigd als regisseur van de epische film. Maar producenten Hans de Weers en Paul Ruven hebben besloten De Jong van het project te halen. Het Filmfonds, de belangrijkste subsidiënt van het project, heeft hier recent mee ingestemd.

"Mijn droom is aan diggelen: ik heb er twee jaar werk in zitten"

De film is gebaseerd op de memoires van de 90-jarige Hannah Goslar, de Amsterdamse vriendin van Anne Frank. Ze werden in 1942 gescheiden, maar ontmoetten elkaar weer in 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar Hannah haar leven riskeerde om Anne Frank te redden. Het is de bedoeling dat de film nog in 2020 in de bioscopen te zien is, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog én het overlijden van Anne Frank. Hoofdrollen zijn nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ate de Jong: Luke Perry genoot van Nederland

Ate de Jong zegt "helemaal kapot" te zijn van het feit dat hij van de film is gehaald. "Mijn droom is aan diggelen: ik heb er twee jaar werk in zitten", meldt hij. De regisseur zegt het "absoluut niet eens te zijn" met het besluit en dreigt een rechtszaak te beginnen. De Jong wil verder niets over de zaak zeggen; er vindt nu overleg plaats tussen zijn advocaat en vertegenwoordigers van productiehuis Fatt, dat de film ontwikkelt.

Producent Paul Ruven wilde aan het ANP geen reactie geven. In Het Parool zegt hij dat "Ate tijdens de voorbereiding nooit tijd had: hij was veel bezig met andere zaken zoals zijn boeken, een kinderserie voor tv en nog wat zaken. Zijn opmerkingen over het script en voorgestelde veranderingen waren zo talrijk en vaak niet ter zake doende, dat daar eigenlijk vooral uit bleek dat de beoogde regisseur zeer onzeker was over hoe deze film aan te pakken."

Paul Ruven ontkent dat Ate de Jong auteursrechtelijk enige aanspraak kan maken op betrokkenheid bij de film.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!