Beeld © Getty Images
Eric de Munck
Eric de Munck

Entertainmentdeskundige RTL Boulevard

Dit was de grote verrassing van Oscars van 2020

10 februari 2020 08:32

Het regende de afgelopen nacht beeldjes voor de beste films, acteurs en actrices. RTL Boulevard-mediadeskundige Eric de Munck bleef de hele nacht op om de hoogtepunten van het spektakel op een rijtje te zetten. De grootste verrassing? Dat er voor het eerst een niet-Engelstalige film de Oscar voor Beste Film won.

Ja, het is enorm Amerikaans. En ja: het is een onwijs lange zit (ondanks dat ze de show dit jaar sprankelender hebben proberen te maken). Maar toch blijven de Oscars het leukste filmfeestje van het seizoen. Ook al was het ook dit jaar een redelijk tamme show, zonder grote verrassingen. De prijzen voor Beste Acteur (Joaquin Phoenix) en Beste Actrice (Renée Zellweger) lagen voor de hand. Dat Parasite uiteindelijk Beste Film zou winnen was opvallend, al voelde je ook dat de hele avond al aankomen. 

Het uitzendtijdstip tussen 2 en 5:30 uur 's nachts is niet  ideaal, dat snap ik. Daarom ben ik ook dit jaar weer voor je opgebleven, om vervolgens mijn hoogtepunten, in willekeurige volgorde, voor je op een rijtje te zetten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willemijn Verkaik wil stralen tijdens Oscars

Brad Pitt wint eindelijk een Oscar voor zijn acteerprestaties

Hij had er al eentje voor het produceren van 12 Years a Slave, maar een Oscar voor acteren stond nog níet in de prijzenkast van Brad Pitt. Tot nu dus, want hij sleepte er eentje in de wacht voor zijn rol in Once Upon a Time… in Hollywood. In zijn speech stak hij de loftrompet uit voor regisseur Quentin Tarantino en collega Leonardo DiCaprio, maar het meest belangrijk: zijn kinderen. “This is for my kids, who color everything I do”, aldus de acteur. “I adore you”. En ik hou van Brad. Zijn charmeoffensief tijdens dit filmseizoen is hiermee officieel geslaagd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Brad Pitt en Leonardo DiCaprio zijn BFF's

Reacties op verrassingsoptreden Eminem 

De hit Lose Yourself uit zijn film 8 Mile leverde Eminem in 2003 een Oscar voor Best Original Song op. Zestien jaar later keerde hij vannacht terug tijdens de 92ste editie van de Academy Awards voor een verrassingsoptreden met het bekende nummer. De gig viel alleen niet bij iederéén in goede aarde, de reacties van onder andere Billie Eilish, Idina Menzel en Martin Scorsese vond ik hilarisch. En niet alleen ik.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Als een duvel uit een doosje: surprise-act Eminem

Kristin Wiig en Maya Rudolph doen auditie op het podium

Actrices Kristin Wigg en Maya Rudolph hadden tijdens de uitreiking van de Oscars voor Best Production Design en Best Costume Design de meeste lachers op de hand en zorgden voor één van de grappigste momenten van de avond. Ze gebruikten hun monoloog namelijk als een verkapte auditie. En alsof dit niet al grappig genoeg was, bracht het duo daarna óók nog een muzikale ode aan de mode.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Bridesmaids-actrice Kristen Wiig voor de tweede verloofd'

James Corden en Rebel Wilson zijn weer heel eventjes Cats

Het kon niet genegeerd worden tijdens deze avond: het gigantische floppen van de film Cats, voornamelijk te danken aan het dunne verhaal en de verschrikkelijk slechte visuele effecten. Dus uitgerekend tijdens de uitreiking van de Oscar voor Best Visual Effects (die uiteindelijk naar 1917 gaat) maken James Corden en Rebel Wilson hun opwachting als hun personages uit Cats. Daarmee stelen ze dit keer wél de show. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

James Corden vertelt zelf hoe het écht werkt in Carpool Karaoke

Emotioneel: Joaquin Phoenix haalt broer River aan

In de bedankspeech van acteur Joaquin Phoenix na het winnen van de Oscar voor Beste Acteur, haalt hij zijn overleden broer aan: de iconische River Phoenix. En daar kreeg ik een enorme brok in mijn keel van. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Beste Acteurs van 2019: Joaquin Phoenix en Renée Zellweger

‘Onze’ Willemijn Verkaik treedt op als één van de Elsa’s uit Frozen

Tsja, en dan natuurlijk hét moment waar Nederland al een aantal dagen naar uitkeek: het optreden van musicalster Willemijn Verkaik. Samen met een groepje andere Elsa’s uit de hele wereld bracht ze een compilatie van het genomineerde Frozen-liedje 'Into the Unknown' ten gehore. Een absoluut kippenvelmoment, maar wel enorm jammer dat Willemijn alleen een héél klein stukje in het Duits mocht doen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Musicalster Willemijn Verkaik schittert (heel even) bij Oscars

De award voor Best Original Song ging overigens níet naar 'Into the Unknown', maar naar een ander kleurrijk persoon: Elton John. Samen met Bernie Taupin was hij verantwoordelijk voor het nummer '(I’m Gonna) Love Me Again' uit de film Rocketman. Oorspronkelijk een duet tussen Elton John en acteur Taron Egerton, maar díe was helaas niet beschikbaar, dus kwam Elton solo in actie.

Eric de Munck

Entertainmentdeskundige RTL Boulevard

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!