Beeld © ANP

Nomadland uitgeroepen tot film van het jaar in Londen

08 februari 2021 02:36

'Nomadland' is als beste film uit de bus gekomen tijdens de awarduitreiking van de London Critics' Circle. Hoofdrolspeler Frances McDormand (63) werd daarbij gekozen tot beste actrice. Tijdens de digitale uitreiking zondagavond kreeg de regisseur van de film, Chloe Zhao (38), de award voor beste scenario.

Bij de acteurs werd Chadwick Boseman postuum gekozen tot beste acteur, voor zijn werk in Netflixfilm Ma Rainey's Black Bottom. Regisseur van het jaar werd Steve McQueen voor zijn filmserie Small Axe. Een acteur uit één van de films uit die serie, Shaun Parkes, kreeg de prijs voor beste mannelijke bijrol, in 'aflevering' Mangrove. De Londense filmpers koos het werk van Maria Bakalova uit Borat Subsequent Moviefilm als beste vrouwelijke bijrol.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit is de allerlaatste film met Chadwick Boseman

De organisatie kiest in een aantal categorieën ook voor het beste Britse en Ierse werk. Beste film werd daarbij Saint Maud, hoofdrolspeelster Morfydd Clark werd gekozen als beste Britse/Ierse actrice. Acteur Riz Ahmed kreeg de prijs voor beste Britse/Ierse acteur van het jaar, voor zijn rollen in Mogul Mowgli en Sound of Metal.

De Deense film Another Round, een coproductie van Nederland, Denemarken en Zweden, werd uitgeroepen tot beste internationale film. Het was de tweede prijs van de dag voor de film, die als originele titel Druk heeft. Eerder won Another Round de publieksprijs op het filmfestival van Göteborg.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ook filmfavoriet Nomadland komt in hybride vorm uit

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!