Chadwick Boseman Ma Rainey's Black Bottom Beeld © David Lee / Netflix

Ma Rainey's Black Bottom nu al grote winnaar BAFTA's

10 april 2021 23:13

De eerste BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen, van dit jaar zijn uitgereikt. Zaterdagavond werden de winnaars in acht kleinere categorieën aangekondigd tijdens een kleine en sobere ceremonie op tv. De film 'Ma Rainey's Black Bottom' kreeg twee prijzen en is daarmee tot dusver de titel met de meeste awards.

Ma Rainey's Black Bottom won in de categorieën beste make-up & haar en beste kostuumdesign. Zondag kan er nog één award bijkomen. Chadwick Boseman is genomineerd in de categorie beste acteur. De kans is groot dat ook die nominatie wordt verzilverd. De acteur, die vorig jaar augustus op 43-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, won de prijs al bij diverse eerdere awardceremonies waaronder tijdens de uitreiking van de Golden Globes. De rol leverde hem ook een Oscarnominatie op.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Overleden acteur Chadwick Boseman maakt kans op Oscar

Andere prijswinnaars waren zaterdag Rocks (beste casting), Mank (beste productiedesign), Sound of Metal (beste geluid) en Tenet (beste visuele effecten). The Present won de award voor beste korte film en The Owl and the Pussycat kreeg de prijs voor beste Britse korte animatie. Filmmaker en acteur Noel Clarke kreeg een BAFTA voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de filmwereld.

 In totaal moeten nog in zeventien categorieën de winnaars bekend worden. De Bosnische film Quo Vadis, Aida?, over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide gepleegd door Bosnisch-Servische troepen, is een van de kanshebbers. De film heeft een Nederlands tintje dankzij de verschillende meespelende Nederlandse acteurs zoals Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BAFTA past deelneme-eisen aan door dichte bioscopen

Tijdens het begin van de uitzending werd kort stilgestaan bij het overlijden van de Britse prins Philip. Hij was in 1959 de eerste president van de British Academy of Film and Television Arts. "De hertog van Edinburgh heeft een speciaal plekje in de geschiedenis van de BAFTA's en hij zal enorm worden gemist. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie", zei presentatrice Clara Amfo.

Oorspronkelijk zou Philips kleinzoon prins William, de huidige BAFTA-president, zijn opwachting maken tijdens de ceremonie op zaterdag en zondag. Maar vanwege de dood van Philip is zijn bijdrage geschrapt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry aanwezig bij begrafenis van prins Philip, Meghan niet

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!