Frank Lammers in Undercover Beeld © Thomas Dhanens

Dit is hoe Ferry Bouman in Undercover eigenlijk zou heten

14 mei 2021 07:00

Een gewetenloze, keiharde psychopaat met een gigantische liefde voor zijn familie. Dat is hoe Frank Lammers zijn personage Ferry Bouman (49) uit de serie 'Undercover' en de nieuwe Netflix-film 'Ferry' omschrijft. De acteur duikt voor de film nogmaals in de huid van de knuffelcrimineel. "De leukste scènes vond ik die op de kermis, waar ik verliefd werd op Daniëlle", vertelt Lammers aan het 'ANP'. "Soms is Ferry ijskoud, soms een lieve aimabele man. Maar of het nou heel verstandig is om met Ferry te trouwen, ik weet het niet."

"De schrijvers kunnen helemaal geen Brabants. Dus ik moest de taal volledig naar mijn eigen hand zetten"

In de film, die vanaf vrijdag op Netflix staat, wordt het verhaal verteld van crimineel Ferry Bouman, die veel mensen al kennen uit de hitserie Undercover. De film gaat over het leven van Bouman dat zich afspeelde voor de serie: zijn criminele verleden, maar ook de ontmoeting met zijn toekomstige vrouw Daniëlle, gespeeld door Elise Schaap. Bouman groeit op het woonwagenkamp op, een plek die niet onbekend is voor Lammers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Ferry en Daniëlle komen zeker terug in derde seizoen Undercover'

"Ik zat vroeger bij de familie Visser op school, die kwamen van het kamp", vertelt de Brabander. "Ik kwam daar vaak, ik vond het een fascinerende familie. Ze zetten zich een beetje buiten de maatschappij, om het hun eigen wereld te maken."

Door zijn jeugd was Lammers dus goed voorbereid op zijn rol als woonwagenbewoner. "Het gaat heel erg over familie en samenzijn. Een instelling van: 'dit zijn wij en daar blijft iedereen vanaf'.

Ook de provincie Brabant heeft geen geheimen voor Lammers. Mede daarom had hij een flinke vinger in de pap tijdens het schrijfproces. "De schrijvers kunnen helemaal geen Brabants. Dus ik moest de taal volledig naar mijn eigen hand zetten", zegt Lammers lachend. Zijn personage heette in eerste instantie dan ook 'Dré', maar dat vond Lammers te Amsterdams. Dus werd het Ferry.

De enige acteur wier personage Brabants praat, maar wie geen Brabantse roots heeft, is Elise Schaap. "Maar zij heeft heel lang geoefend en kan het nu echt steengoed. Behalve het woord 'houdoe', dat kan ze nog steeds niet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Frank Lammers vindt succes als drugsbaas Ferry Bouman lastig

Lammers herkent een hoop van zichzelf in de gesloten, soms licht ontvlambare Ferry. "Ik ben meer van het vragen stellen. Ik weet alles van iedereen, maar weinig van mezelf. Ik praat niet graag over mijn gevoelens", vertelt hij. "Dat is misschien ook iets Brabants. Dat zit zo in me, dat krijg je er niet uit."

Toch wil Lammers wel een klein boekje opendoen over zijn gevoelens. "Die scène op de kermis vind ik zo leuk, omdat ik er veel in herken van toen ik mijn vrouw voor het eerst zag", vertelt hij. "In die eerste twaalf uur dat ik haar zag, ben ik nog nooit zo grappig geweest en dat ben ik daarna ook nooit meer geweest. Op zo'n moment doe je alles om diegene binnen te halen. Echt alles."

Zo werd Frank Lammers 15 jaar jonger gemaakt voor Ferry de Film

03:04

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!