Paul Verhoeven Beeld © ANP

Paul Verhoeven verbaasd over impact verhoorscène Basic Instinct

12 juli 2021 09:00

Regisseur Paul Verhoeven (82) had toen hij dertig jaar geleden 'Basic Instinct' draaide niet verwacht dat de ondervraging van Sharon Stone de meest besproken scène van de film zou worden. Dat vertelde de 82-jarige filmer op het festival van Cannes tijdens een gesprek met Nederlandse journalisten. Zijn nieuwe film 'Benedetta', over de liefde tussen twee nonnen, ging dit weekend in Cannes in première en draait vanaf oktober in de Nederlandse bioscopen.

"Zelfs tijdens de montage had ik geen idee dat het zo’n bijzonder moment was"

In de omstreden scène in Basic Instinct wordt de schrijfster die Stone speelt ondervraagd als moordverdachte. Zij brengt de mannelijke rechercheurs in verwarring door subtiel te tonen dat zij geen ondergoed aanheeft. "Het verrast mij soms ook over welke scènes mensen soms blijven praten", bekent Verhoeven lachend. "Zelfs tijdens de montage had ik geen idee dat het zo’n bijzonder moment was. Maar dat is wel hét moment uit de film waar mensen na dertig jaar nog steeds over praten."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Paul Verhoeven ontkent beschuldigingen Sharon Stone

Ook Benedetta kent een moment dat nu al veelbesproken kan worden genoemd. De film vertelt over de stiekeme liefde tussen twee nonnen in de late middeleeuwen. In een van de scènes bevredigen de vrouwen elkaar met een dildo die gemaakt is van een Mariabeeld. "Iedereen heeft het maar over die dildo. Terwijl ik persoonlijk de martelscène aan het slot, als de vrouwen zijn ontmaskerd, veel erger vind. Maar daar hoor je vreemd genoeg niemand over."

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hoofdpersoon Benedetta kreeg visioenen van Jezus en moest zich daarvoor tegenover de katholieke kerk verantwoorden. Tijdens de verhoren kwam aan het licht dat zij een lesbische relatie met een andere non had. Het was voor zover bekend de eerste keer dat in West-Europa een lesbische liefde werd gedocumenteerd.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Gemengde reacties op veelbesproken lesbische nonnen-film Verhoeven

In het oeuvre van Verhoeven gaat het opvallend vaak over sterke vrouwen die mannen te slim af willen zijn. De regisseur verwerpt met klem de suggestie dat een man niet goed de blik van een vrouw zou kunnen verfilmen. "Ik geloof niet dat mannen en vrouwen anders zijn, behalve dat mannen geen baby’s kunnen maken", stelt Verhoeven. "We moeten wat mij betreft ook af van het idee dat mannen en vrouwen op een andere manier verhalen vertellen."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!