Paul Verhoeven Beeld © ANP

Toevallig: veel corona-gelijkenissen in film Paul Verhoeven

12 oktober 2021 07:00

Vorig jaar lag zijn nieuwe werk 'Benedetta' al klaar, maar door de coronacrisis is de film nu pas op het witte doek te zien. Regisseur Paul Verhoeven (83) zit met zijn hoofd echter al bij nieuwe dingen. "Ik ga de film tijdens de première nog één keer kijken en dan trek ik mijn handen van Benedetta af", zegt Verhoeven tegen het 'ANP'. "Ik ben door het lange proces haast een beetje vervreemd geraakt van de film."

"Dat soort toevalligheden zijn altijd geweldig"

Toch is de Nederlandse Hollywoodfilmmaker - bij groot publiek vooral bekend van zijn kaskrakers Turks Fruit en Basic Instinct - erg tevreden met het eindresultaat. Benedetta gaat over twee lesbische nonnen in de zeventiende eeuw, Benedetta en Bartolomea, die een seksuele relatie met elkaar krijgen. Enkele gebeurtenissen in de film, die al in 2018 werd opgenomen, zijn "eng toevallig", vindt Paul. Het dorp van Benedetta krijgt te maken met een uitbraak van de pest, waarop de stadspoorten gesloten blijven. Anderhalf jaar later krijgt Nederland te maken met een coronalockdown. "Dat soort toevalligheden zijn altijd geweldig", meent Paul.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paul Verhoeven ontkent beschuldigingen Sharon Stone

Nog zo'n 'toevalligheid' is een scène waarin het volk in opstand komt en de regering aanvalt. "Dat deed me erg denken aan 6 januari dit jaar, toen het Capitool in Washington werd bestormd", vertelt de regisseur. "Dat soort overeenkomsten kan je niet voorspellen, maar soms gebeurt het wel."

De film deed voor de première al veel stof opwaaien. Er zou sprake zijn van godslastering en Paul kreeg veel kritiek omdat hij, als man, een film over een seksuele relatie tussen twee vrouwen maakte. Dat laatste is volgens de regisseur een "onzin-argument". "Het boek waarop de film gebaseerd is, is geschreven door een vrouw, de hoofdrolspeelsters zijn vrouw en ik had zelfs een cameravrouw. De kijk op dit verhaal is op en top vrouw."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paul Verhoeven mogelijk in de prijzen tijdens Filmfestival Cannes

Paul is het wel gewend om kritiek op zijn werk te krijgen. De seksscènes in zijn films zijn vaak onderwerp van gesprek. "Begrijpelijk", vindt de filmmaker. "Maar ik hoop wel dat mensen verder kijken dan dat. Het gesprek mag ook weleens over iets anders gaan."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!