Spider-Man: No Way Home Beeld © Sony Pictures Releasing (via Universal)

Nederlanders massaal in België naar de bios vanwege lockdown

7 januari 2022 14:44

De Nederlandse filmsector kan weinig doen tegen de filmliefhebbers die de afgelopen twee weken in groten getale naar België zijn gereisd om nieuwe bioscoophits als 'Spider-Man: No Way Home' of 'The Matrix Resurrections' te kijken. In Nederland zijn de bioscopen alweer drie weken dicht en er lijkt weinig uitzicht op versoepelingen. In Vlaanderen daarentegen zijn de bioscopen ondanks de coronamaatregelen nog gewoon open.

"Bioscopen bewijzen al sinds het begin van de pandemie een veilig uitje te zijn, alle coronaregels worden nageleefd"

Vooral bioscoop Kinepolis in Antwerpen lijkt een populaire trekpleister voor het Nederlandse publiek. "Kinepolis is een sterk merk", stelt een woordvoerder van de Nederlandse tak van het concern. "Zeker in het verleden, toen we nog niet in Nederland zaten, reisden veel filmliefhebbers naar Antwerpen om daar in goed geoutilleerde zalen van nieuwe titels te genieten. Dat zijn ze nog niet vergeten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Krijgt The Matrix Resurrections toch nog een vervolg?

Cijfers kan de woordvoerder niet geven. Maar 'de zalen in België zitten vol, zeker bij blockbusters als Spider-Man of Matrix'. "Het is ook voor de fans helaas volstrekt niet duidelijk wanneer die films weer in Nederland op groot doek te zien zijn."

Voorzitter Boris van der Ham van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) noemt het 'buitengewoon zuur' dat de Nederlandse bioscopen niets kunnen veranderen aan de situatie. "Het blijft heel moeilijk te verkroppen dat de coronabesluiten in omringende landen op basis van feiten worden genomen", stelt hij. "Bioscopen bewijzen al sinds het begin van de pandemie een veilig uitje te zijn, alle coronaregels worden nageleefd. Er is in Nederland nog geen enkele besmetting in een bioscoop geconstateerd."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fans woedend op Kim Kardashian na spoilen Spider-Man

Ook de filmdistributeurs kunnen weinig anders doen dan afwachten. Universal Pictures trok met Spider-Man volle zalen toen de huidige lockdown werd aangekondigd. "We vinden het heel spijtig dat Nederland een van weinige landen is waar de bioscopen op dit moment gesloten zijn", stelt een woordvoerder. "We hopen op een snelle heropening zodat we al onze mooie titels weer kunnen draaien."

Eric de Munck: 'Nieuwe Spider-Man overtreft alle Marvel-films'

04:49
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hierom neemt Tom Holland een acteerpauze na Spider-Man-film

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!