Fight Club Beeld © ANP

Heftige scènes originele einde Fight Club nu wél te zien in China

07 februari 2022 08:43

Het originele einde van de Amerikaanse cultfilm 'Fight Club' uit 1999 is in China weer te zien. De afgelopen weken ontstond forse kritiek op het feit dat de film, met Edward Norton (52) en Brad Pitt (58) in de hoofdrollen, een ander einde had gekregen.

"De politie doorzag snel het hele plan en arresteerde de criminelen"

De film was sinds kort op de streamingdienst Tencent Video te zien. Normaal is in het slot te zien dat Nortons karakter zijn denkbeeldige alter ego Tyler Durden (Brad Pitt) doodt. Norton kijkt vervolgens hoe verschillende gebouwen ontploffen. In de Chinese versie waren geen ontploffingen te zien. In plaats daarvan verscheen een zwart beeld met daarop de tekst: "De politie doorzag snel het hele plan en arresteerde de criminelen en voorkwam dat de bom tot ontploffing kwam." Er wordt ook gemeld dat Durden, dat een denkbeeldig karakter was, naar een 'gekkenhuis' is gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Chuck Palahniuk onthult begin Fight Club 2

Na de ophef over de censuur besloot Tencent de film in ere te herstellen. Ongeveer elf van de twaalf minuten die uit de oorspronkelijke film werden geknipt, zijn opnieuw toegevoegd. De resterende minuut bestaat uit beelden waarin naakt te zien is, waaronder een seksscène met Brad Pitt en Helena Bonham Carter.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Fight Club-acteur Edward Norton mept paparazzo'

Het gebeurt wel vaker dat films worden aangepast voor de Chinese markt. China laat slechts een handjevol westerse films per jaar toe. Hollywoodstudio's passen soms scènes aan om zo de films in China te mogen distribueren. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de film Bohemian Rhapsody over het leven van Queen-zanger Freddie Mercury. In de Chinese versie werden scènes die over Mercury's geaardheid gingen weggelaten.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!