Disney doneert 5 miljoen voor bescherming lhbti'ers

09 maart 2022 22:01

Disney gaat 5 miljoen dollar (omgerekend zo'n 4,5 miljoen euro) doneren aan de Human Rights Campaign en andere organisaties om de rechten van lhbti'ers te beschermen. Deze week werd er in Florida een wetsvoorstel aangenomen dat basisscholen verbiedt om het in de les over seksuele oriëntatie of genderidentiteit te hebben. De wetsaanname zorgde voor de nodige ophef. Ook Disney kreeg kritiek omdat het bedrijf zich een beetje op de vlakte hield in deze kwestie.

"De gouverneur heeft naar onze zorgen geluisterd en zal met mij en lhbti-leden van ons team in Florida gaan zitten om het hierover te hebben"

Toen er voor het eerst gesproken werd over de zogenoemde Don't Say Gay-wet in Florida, sprak Disney zich in eerste instantie niet hardop uit tegen de wet. Dat was opvallend, aangezien het bedrijf in het verleden vaker steun heeft uitgesproken voor de lhbti-gemeenschap. Woensdag doorbrak CEO Bob Chapek de stilte en beloofde hij om de lhbti-gemeenschap alsnog te steunen middels deze donatie. Ook zei hij met de republikeinse gouverneur van Florida in gesprek te gaan over 'de zorgen' die Disney heeft over de nieuwe wet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Musicalster met stemproblemen sleept Disney voor de rechter

"De gouverneur heeft naar onze zorgen geluisterd en zal met mij en lhbti-leden van ons team in Florida gaan zitten om het hierover te hebben", zei Chapek volgens vakblad Variety tijdens een aandeelhoudersvergadering. In diezelfde meeting werd overigens ook ingestemd met dat er een onderzoek moet komen naar de loonkloof tussen afkomst en geslacht binnen het entertainmentbedrijf. Eerder stonden aandeelhouders nog negatief tegenover zo'n onderzoek.

Update: inmiddels hebben queer medewerkers van Pixar, dat onder het Disney-concern valt, zich in een brief uitgesproken tegen Disneys houding tegenover lhbti-verhaallijnen in films.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Disney eist dat lhbti-verhalen in films geschrapt worden'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!