George Miller Beeld © ANP

George Miller: 'Tom Holkenborg is mijn muziekdocent'

22 mei 2022 11:00

Regisseur George Miller (77), onder meer bekend van de 'Mad Max'-reeks, heeft louter lof voor de Nederlandse componist Tom Holkenborg (54). Dat vertelde George dit weekend op het festival van Cannes, waar hij zijn nieuwste film 'Three Thousand Years of Longing' presenteerde. Voor deze film maakte Tom de muziek.

"Tom heeft ontzettend veel intellectuele kennis over muziek"

"Tom is mijn muziekdocent", prijst George. "Ik ben totaal niet muzikaal. Maar hij voelt de hiaten in mijn kennis. En in ruil geef ik hem kennis over het opbouwen van dramatische verhaallijnen in films." Het duo werkte eerder samen voor de megahit Mad Max: Fury Road en gaat ook samen het vijfde deel in de reeks maken, Furiosa.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tom Holkenborg speciale gast op NFF

"Tom heeft ontzettend veel intellectuele kennis over muziek. Maar tegelijkertijd luistert hij ook altijd naar zijn intuïtie", aldus de geprezen filmer. Ook in Three Thousand Years of Longing speelt muziek een belangrijke rol. De film vertelt over een schrijfster (Tilda Swinton) die een geest (Idris Elba) tegenkomt die haar drie wensen schenkt. "Elke keer als Tom weer een stuk muziek had geschreven, blééf ik er maar naar luisteren", aldus George.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Regisseur George Miller juryvoorzitter Cannes

Net als de muziek van Tom, die vroeger optrad als Junkie XL, zijn ook alle verhalen die de geest vertelt over zijn leven voor meerdere interpretaties vatbaar, stelt de regisseur. "De meeste verhalen die wij als mensen vertellen zijn allegorieën - je moet je eigen interpretatie er op loslaten. En deze is afhankelijk van wie het verhaal hoort. Dat maakt fictie wat mij betreft al bij voorbaat zoveel interessanter dan documentaires."

Three Thousand Years of Longing draait later dit jaar in de Nederlandse bioscopen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!