Beeld © ANP

Nederlandse Abu-Assad regisseert boekverfilming The Good Spy

23 mei 2022 03:01

De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad gaat aan de slag met de verfilming van het boek 'The Good Spy', een biografie van CIA-spion Robert Ames.

Het boek 'The Good Spy' uit 2014 is grotendeels een verslag van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet in april 1983. Daarbij kwamen 63 mensen om, onder wie Ames. De officiële beschrijving van het boek van Pulitzer Prize-winnaar Kai Bird luidt: "Hij was Amerika's hoogste inlichtingenofficier in het Midden-Oosten en hij wilde niets liever dan vrede in de regio, zelfs als dat betekende dat hij vrienden moest worden met de 'vijand'."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Abu-Assad werd verrast door volgzame Winslet

Dat aspect trok Abu-Assad aan in het verhaal, liet hij dit weekend weten in een persverklaring over de film. "Toen Robert Ames zich verdiepte in het leven van Ali Hasan Salameh, een prominent PLO-lid, realiseerde hij zich dat hij niet alleen een grens overschreed door betrokken te raken bij het doel van zijn vijand, maar de vriendschap tussen de twee mannen leidde ook tot een bepaalde dreiging voor de gevestigde orde aan beide kanten. Dat gegeven is een perfecte voedingsbodem voor een personagegedreven drama binnen een politieke thriller."

Abu-Assad maakte in het verleden films en documentaires in Nederland, maar werkt de afgelopen twintig jaar vooral in het buitenland. Hij won tientallen prijzen en werd twee keer genomineerd voor een Oscar, voor zijn drama's 'Paradise Now' en 'Omar'. Zijn meest recente film, 'Huda's Salon', draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!