Tom Hanks Beeld © ANP

Tom Hanks speelt Nederlandse manager in Elvis niet als schurk

26 mei 2022 14:12

Tom Hanks (65) ziet Colonel Parker, de Nederlandse manager van Elvis Presley, niet als een schurk maar als een slimme man die kansen zag. "En als hij er onderweg zelf ook nog een prima cent aan kon verdienen, was dat mooi meegenomen", stelde de acteur donderdag in Cannes waar de film 'Elvis', over de carrière van Elvis Presley en zijn relatie met Colonel Parker, in première ging.

"Hij zag een kans en pakte hem"

Colonel Parker was manipulatief, maar hij zag tegelijkertijd de grote kansen die het jonge talent begin jaren vijftig had. Elvis Presley zelf overleed in 1977, Colonel Parker stierf twintig jaar later. "Ik heb met Priscilla Presley gesproken en andere vrienden van Elvis, en allemaal zeiden ze dat het in de omgang een ontzettend aardige man was. Natuurlijk pleegde hij ook fraude en vulde zijn zakken. Maar dat was niet het element dat ik wilde benadrukken in de rol."

De tweevoudig Oscarwinnaar vindt het naar eigen zeggen totaal niet interessant om gewone schurken te spelen. "Ik kan niets met het type: Mr Bond, ik ga u zo vermoorden maar ik geef u eerst nog even een rondleiding door mijn geheime installatie", grapte Tom Hanks. "Colonel Parker was bovenal degene die Elvis heel veel kansen bood om een groot publiek te vinden. Hij zág wat Elvis met het publiek deed en snapte dat hij als ze het goed aanpakten een cultureel fenomeen kon worden. Waar hij, uiteraard, óók veel geld mee kon verdienen. Maar dat was niet zijn eerste motief."

Colonel Parker werd in 1909 in Breda geboren als Andreas van Kuijk. Op zijn zeventiende vertrok Andreas naar de VS. Zijn periode in Nederland is schimmig, merkte Tom Hanks toen hij zich voorbereidde op de rol. "Ik heb wel een aantal kranten gelezen met allerlei verhalen die suggereren wat er gebeurd zou zijn", stelt de acteur. "Hij wilde weg uit zijn plattelandsleven en er waren misschien zaken gebeurd die hij wilde ontvluchten. Maar ook in dit geval begrijp ik hem tot op zekere hoogte: hij zag een kans en pakte hem. Dat zou ik ook doen, denk ik. Al vermoed ik niet dat ik zo ver zou gaan om mijn naam te veranderen."

Elvis draait vanaf eind juni in de Nederlandse bioscopen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!