Top Gun: Maverick Beeld © Paramount Pictures

Makers Top Gun hebben opnieuw claim aan hun broek hangen

6 juni 2022 21:26

Paramount Pictures is aangeklaagd door de familie van een journalist die jaren terug een artikel schreef dat als inspiratie diende voor de film 'Top Gun'. De filmproducent zou voor de vervolgfilm 'Top Gun: Maverick' niet opnieuw de nodige rechten hebben gekocht voor het verhaal. Paramount zelf stelt dat de claims ongegrond zijn en zegt zich krachtig voor de rechter te zullen verdedigen.

Het gaat om Shosh Yonay en Yuval Yonay. Ze wonen in Israël en zijn respectievelijk de weduwe en zoon van Ehud Yonay. Hij schreef in 1983 in een tijdschrift een artikel met de naam Top Guns, dat ging over het leven van Amerikaanse straaljagerpiloten. De makers van de originele film uit 1986 hadden zich laten inspireren door dat verhaal. Destijds zou Yonay daar ook voor zijn betaald.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vervolg Top Gun breekt records: meest succesvolle Tom Cruise-film

De erven van de journalist willen nu onder meer een schadevergoeding. Hoeveel geld ze verwachten is niet duidelijk. Volgens Amerikaanse vakbladen heeft Top Gun: Maverick na twee weekenden in de Verenigde Staten al bijna 300 miljoen dollar opgeleverd. Het is daarmee officieel commercieel gezien de meest succesvolle film van acteur Tom Cruise in de Verenigde Staten ooit. Ook in Nederland breekt Top Gun twee records.

Tom Cruise wil Top Gun niet overtreffen, houdt het 'authentiek'

04:55

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!