Beeld © ANP

Willie Wartaal verzorgt stem in Nederlandse versie Lightyear

14 juni 2022 08:33

Matteo van der Grijn (41), Marjolijn Touw (59) en Willie Wartaal (40) spreken de belangrijkste stemmen in van de Nederlandse versie van de nieuwe animatiefilm 'Lightyear'. Dat heeft distributeur Disney dinsdag bekendgemaakt.

Matteo van der Grijn zal de belangrijkste stem inspreken, van titelpersonage Buzz Lightyear. In de Engelstalige versie wordt de stem verzorgd door Chris Evans. Marjolijn Touw en Willie Wartaal zijn in Nederland te horen als twee van zijn vrienden. Acteur Mark Rietman verzorgde voor de Nederlandse versie de stem van schurk Zurg.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Pixarfilm Lightyear verbannen uit Saoedi-Arabië vanwege gayzoen

De film Lightyear is een spin-off van de Toy Story-serie. De nieuwe film toont de 'origin story' van de astronaut waar de speelgoedversie van Buzz uit de Toy Story-films op gebaseerd was. Buzz is ditmaal dus geen stuk speelgoed, maar een échte astronaut.

Disney blaast Buzz Lightyear nieuw leven in met 'donker origin story'

04:14

De animatiefilm is de afgelopen dagen verboden in een aantal Arabische landen. Lightyear mag van de filmkeuring in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië niet worden uitgebracht omdat het verhaal in strijd zou zijn met de mediacode in het land. De ban heeft volgens kenners te maken met de (kleine) verhaallijn van de vriendin van hoofdpersoon Buzz Lightyear, die getrouwd is met een vrouw. De twee partners wisselen ook een decente kus uit in de film.

De zoen leidde eerder dit jaar al tot commotie toen medewerkers van Pixar, dat valt onder het Disney-concern, meldden dat de zoen mede op aandringen van de Amerikaanse tak van Disney uit de film was gehaald. Het personeel van Pixar trad hiermee naar buiten toen Disney zweeg over de omstreden Don't Say Gay-wet in Florida, die het onder bepaalde voorwaarden verbiedt om in schoolklassen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit te spreken. Pixar besloot daarna de kus weer terug te plaatsen in de film.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Chris Evans binnenkort te horen als Buzz Lightyear in nieuwe film

Lightyear is vanaf woensdag ook in de Nederlandse bioscopen te zien. Inclusief de gayzoen, verzekert een woordvoerder van studio Disney desgevraagd.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!