Beeld © ANP

Rusland doet geen Oscars-inzending door slechte banden met Westen

27 september 2022 12:26

Rusland heeft besloten om dit jaar geen film in te zenden voor de uitreiking van de Oscars. De reden daarachter zijn de verslechterde banden van Moskou met het Westen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daardoor zou de Russische kunst en cultuur hard getroffen zijn, zo laat de Russische Filmacademie weten.

"De leiding van de Academie heeft eenzijdig besloten om geen Russische film te nomineren voor de Oscar-nominatie"

"Het bestuur van de Filmacademie van Rusland heeft besloten geen nationale film te nomineren voor de Oscars in 2022", zo laat de organisatie maandagavond in een statement weten. Pavel Chukhray, het hoofd van de Filmacademie, is daarop dinsdagochtend opgestapt, omdat het besluit 'achter zijn rug om' genomen zou zijn. "De leiding van de Academie heeft eenzijdig besloten om geen Russische film te nomineren voor de Oscar-nominatie", zo schrijft Chukhray in de brief waarin hij aankondigt zijn functie neer te leggen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse Oscar-inzending Narcosis naar het buitenland

Namens Nederland is de animatiefilm Knor ingezonden. Of de lange animatiefilm ook daadwerkelijk genomineerd wordt voor een prijs, maakt de Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, op 24 januari bekend.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse animatiefilm Knor ingezonden voor Oscar

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!