Knor Beeld © Gusto Entertainment

Animatiefilm Knor genomineerd voor belangrijkste Europese filmprijs

19 oktober 2022 11:34

De Nederlandse familiefilm 'Knor' is genomineerd voor een European Film Award (EFA). 'Knor' maakt kans in de categorie beste Europese lange animatiefilm van het jaar. De EFA's worden ook wel de 'Europese Oscars' genoemd en gelden als de belangrijkste Europese filmprijzen.

Dat heeft distributeur Gusto woensdag bekendgemaakt. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Nederlandse film in de categorie beste Europese lange animatiefilm van het jaar meedoet. De uitreiking van de prijzen is dit jaar op 10 december in Reykjavik. Knor is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars voor beste animatiefilm.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Knor wint als eerste animatiefilm Gouden Kalf voor Beste Film

Knor, die nu in de Nederlandse bioscopen draait, is gebaseerd op het boek 'De Wraak van Knor' van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor.

De belangrijkste rollen in de film zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen. Knor is geen live-actionfilm, maar een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Knor, Narcosis en Do Not Hesitate grote winnaars Gouden Kalveren

Knor was ook de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren, begin oktober. De film werd onder meer uitgeroepen tot beste Nederlandse bioscoopfilm van het jaar.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!