Everything Everywhere All At Once en Knor Beeld © The Searchers/Gusto Entertainment

'Everything Everywhere All At Once en Knor beste films 2022'

28 december 2022 07:00

De Amerikaanse actiekomedie 'Everything Everywhere All At Once' en de Nederlandse animatiefilm 'Knor' zijn door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgeroepen tot de twee beste bioscoopfilms van 2022. 'Everything Everywhere At Once' krijgt de meeste punten na een stemming onder meer dan vijftig Nederlandse critici. 'Knor' is gekozen als beste Nederlandse bioscooptitel.

Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) woensdag bekendgemaakt. Everything Everywhere All At Once gaat over een vrouw van middelbare leeftijd (Michelle Yeoh) die een wasserette runt. Wanneer haar hectische leven haar te veel wordt, blijkt Evelyn in staat te zijn om tussen talloze alternatieve universums heen en weer te reizen. De film, waarin ook Jamie Lee Curtis een belangrijke rol speelt, was wereldwijd een hit en won al meer dan honderd prijzen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Regisseur Avatar 2 haalt tien minuten vol geweld uit film

De Nederlandse animatiefilm Knor gaat over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Knor, die nog steeds in de bioscoop draait, heeft drie Gouden Kalveren gewonnen en is gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste lange animatie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse film Knor grijpt naast 'Europese Oscar'

Het is inmiddels het twintigste jaar op rij dat de Nederlandse filmpers de Film van het Jaar-verkiezing houdt. De afgelopen jaren sleepten Druk (2021), Babyteeth (2020), Parasite (2019) en Call me by your name (2018) de titel in de wacht.