Regisseur Justine Triet Beeld © ANP

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm in Cannes

27 mei 2023 22:22

De Franse film 'Anatomy of a Fall' heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet (44) is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Anatomy of a Fall gaat over een schrijfster, Sandra Hüller, die wordt beschuldigd van het vermoorden van haar man. De prijs werd overhandigd door Jane Fonda, die daarbij ook benadrukte hoe ver het filmfestival was gekomen met betrekking tot het aantal genomineerde vrouwen. Dit jaar waren zeven vrouwelijke regisseurs genomineerd. Eerdere vrouwen die de Gouden Palm wonnen zijn Jane Campion voor The Piano en Julia Ducournau met Titane.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Iraanse regisseur Rasoulof mag land niet uit voor filmfestival van Cannes

Bij het ontvangen van de prijs stipte Justine de protesten tegen de Franse pensioenwet aan. Voorafgaand aan het festival werd bekendgemaakt dat de protesten niet door mochten gaan in Cannes.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johnny Depp laat tranen van geluk bij openingsfilm Cannes

De juryprijs, na de Gouden Palm de belangrijkste prijs, ging dit jaar naar The Zone of Interest van Jonathan Glazer. De film vertelt het verhaal van een Duitse commandant die tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor het executeren van vele joden in Auschwitz. De prijs voor beste acteur ging naar Kōji Yakusho (Perfect Days), die voor beste actrice naar Merve Dizdar voor haar rol in About Dry Grasses.