Beeld © Instagram @romyboomsma

Columnist geeft kritiek op thuisblijfmoeder Romy Boomsma

26 november 2018 10:32

Op het online magazine Me to We - voor jonge ouders - verscheen afgelopen zaterdag een column van de 71-jarige feministe Anna Nagtzaam. En niet zomaar een. Volgens Nagtzaam moeten moeders tegenwoordig aan onrealistische eisen voldoen, en is Romy Boomsma daar één van de aanstichters van.

"Wat ben ik blij dat deze vrouw mijn moeder niet is"
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Romy Boomsma bijt van zich af

Een pittig statement. Dat dacht Romy ook toen zij het verhaal ging lezen en vol ongeloof 'Mevrouw Boomsma' zag staan. "Wat ben ik blij dat deze vrouw mijn moeder niet is", zegt de vrouw van Arie Boomsma in haar Instagram stories. De columnist bekritiseert Romy, moeder van twee kindjes, als boegbeeld van de nieuwe moedercultus: 'de hedendaagse cultuur die vrouwen oplegt om perfecte moeders te zijn'. Vooral via social media.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Arie en Romy Boomsma verwachten een zoon

Romy komt er zelf openlijk voor uit dat ze er bewust voor heeft gekozen om zich volledig te richten op het moederschap en dus niet te werken. Haar man Arie werkt en dat is voldoende om het gezin te kunnen onderhouden en zoveel mogelijk zorg en liefde van moeder aan de kinderen te geven. 

Volgens Anna is dat een verkeerd beeld. "Met je kont op de bank blijven zitten, als je gezond bent, is pure luxe. Mevrouw Boomsma mag dan kunnen keutelen met haar kleine Aries, maar zij en soortgelijke dames met haar verkopen sprookjes en doen andere vrouwen daarmee onrecht aan door hen te laten geloven dat dat eigenlijk de enige juiste manier is om moeder te zijn."

Nagtzaam vindt dat Romy moeders onzeker maakt en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. "Dat is de schuld van mevrouw Boomsma en haar Instagramvriendinnen. Voor mijn part blijven die vrouwen de rest van hun leven koffie drinken en draagdoeken kopen van het geld van hun mannen. Niet wenselijk, wat mij betreft, maar ieder haar eigen keus. Maar dat die levensstijl vervolgens de maatstaf wordt waar iedere moeder zich aan moet meten, vind ik ronduit verwerpelijk. Dat is namelijk geen goed moederschap, dat is alleen maar privilege. En mevrouw Boomsma zou er goed doen om zich te realiseren dat dat misschien weliswaar lekker is, maar heus niet iets op om trots op te zijn."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jennifer Hoffman volgt Arie Boomsma op

Romy reageerde verontwaardigd. Op haar Instagram staat inmiddels een reactie. "Een van de dingen die ik nooit zal begrijpen is het afgeven en onderuit proberen te halen van andere vrouwen. Door de zichtbaarheid van social media wordt er ineens gedaan alsof het iets is wat er nou eenmaal bijhoort terwijl het in wezen weinig anders is dan pesten, maar dan online. Dat feminisme draait om het kunnen maken van eigen keuzes als vrouw is iets dat schijnbaar aan ze voorbijgaat. Ik kan geen levens van anderen delen, ervaringen die ik niet heb of onderwerpen aansnijden waar ik persoonlijk geen raakvlakken mee heb. Wat ik wel kan doen is mijn ervaring delen, als fulltime moeder. En dan niet in een jaren ‘50 schortje achter een aanrecht. Ik hou niet eens van koken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zoontje Arie Boomsma net zo'n charmeur als zijn pa

De moeders die de column hebben gelezen laten hun mening ook horen. "Wat een ongelofelijk bevooroordeeld, zuur en slecht stuk geschreven nonsense is dit zeg. Mogen vrouwen, moeders, even lekker zelf bepalen, samen met hun partners, hoe zij het reilen en zeilen van hun gezinnen indelen?" En, "ik vind het wel een goed stuk op zich... en niet omdat ik jaloers ben, want ik heb een leuk leven. Maar omdat er ook wel eens tegengeluid gegeven mag worden aan al het zogenaamde online perfectionisme."

Je leest het hele column hier.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!