Beeld © Instagram: @Kyliejenner

Instagram gaat 'misleidende' foto's verbergen

16 januari 2020 13:14

Artistiek bewerkte foto’s worden op Instagram voortaan verborgen, omdat ze niet de werkelijkheid in beeld brengen. Op deze manier hoopt Facebook nepnieuws te bestrijden.

"Ik vraag me af of dit te ver gaat"

De maatregel werd eerder deze maand aangekondigd, maar leidt nu tot kritiek uit de fotografiewereld. Fotografiesite Petapixel merkt op dat niet alleen nepnieuwsfoto’s onder het nieuwe beleid verborgen worden. Een foto van een man die op regenboogkleurige bergen staat werd bijvoorbeeld ook als misleidend gemarkeerd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Connie Witteman heeft dagtaak aan Instagram

De Amerikaanse fotograaf Toby Harriman ontdekte het strenge Instagram-beleid. "Interessant om te zien hoe dit nu gaat, en ik vraag me af of dit te ver gaat", schrijft hij op Facebook. "Ik heb ontzettend veel respect voor digitale kunst en wil niet door digitale barrières heen klikken om het te zien."

Het nieuwe beleid is volgens Facebook in eerste instantie bedoeld om te voorkomen dat mensen misleid worden. Dat kan immers gebeuren bij deepfake-video’s, waarin je iemand woorden in mond kunt leggen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jason Derulo te groot geschapen voor Instagram

De foto in kwestie is echter van een andere orde: de meeste Instagram-bezoekers weten vermoedelijk dat er geen regenboogkleurige bergen bestaan. Overigens is het beeld nog wel te zien: hij staat afgeschermd op Instagram met bovenaan een waarschuwing. Door op die afscherming te drukken, wordt het beeld alsnog getoond.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Demi Lovato maakt nieuwe relatie wereldkundig op Instagram

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!