Beeld © YouTube-kanaal Myka Stauffer

YouTubers staan adoptiekind af en ontketenen storm van kritiek

28 mei 2020 16:06

Twee Amerikaanse YouTubers, die samen een koppel vormen, zijn overspoeld met commentaar nadat ze hun 4-jarige zoon met autisme hebben afgestaan. Dat deden zij twee jaar nadat zij hem adopteerden. "Dit was een grote publiciteitsstunt", verwijten woedende volgers hen.

"Of ik me gefaald voel als een moeder? Voor de volle 500%"

In een emotionele video vertellen Myka Stauffer (32) en haar echtgenoot James (33) met tranen in hun ogen hun zoon Huxley te hebben afgestaan. Volgens de twee kampte het jongetje met autisme en had hij speciale begeleiding nodig, iets wat zij hem niet konden bieden.

Het stel, dat op YouTube meer dan 716.000 volgers heeft, nam Huxley twee jaar geleden op in hun gezin. 'Ik kan niet geloven dat hij vandaag onze officiële zoon is geworden', schreven ze toen nog trots op Instagram. 'Er zijn veel tranen aan te pas gekomen, maar dat was het volledig waard. Hij is zo’n lieve en brave baby.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Ink Master-ster krijgt schuld van dood YouTuber'

Het bleef niet bij een foto van hun zoontje - om de haverklap deelden de YouTube-sterren gezellige familiekiekjes. Hun kroost werd zelfs ingezet voor betaalde posts. 

De ouders, die samen ook nog vier biologische kinderen hebben, lieten afgelopen januari al weten hun handen vol te hebben aan het mannetje. 'We hebben verschillende inzinkingen gehad. We hebben meermaals tot god gebeden voor tips over hoe we met zijn gedrag moeten omgaan. We tonen zelden de moeilijke kant van het ouderschap omdat we de privacy van Huxley willen respecteren, maar we hebben veel zware dagen. Ik wou dat er een handleiding bestond over hoe je met autisme en traumatische ervaringen bij adoptie moet omgaan.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Monica Geuze ziet adoptie wel zitten in de toekomst

In de video geeft het koppel nu toe dat ze de moeilijkste beslissing van hun leven hebben gemaakt. "We hebben de voorbije tijd ontdekt dat wij hem niet de speciale zorg kunnen bieden die hij nodig heeft", vertelt James terwijl hij zijn best doet niet in tranen uit te barsten. Volgens het tweetal had hun zoontje meer aandacht nodig dan hen was verteld. 

De afgelopen jaren probeerde het gezin hem te helpen waar kon en zat Huxley uren in therapie, maar het mocht allemaal niet baten. "We hebben dan ook besloten om hem een nieuw thuis te geven", gaat hij verder. "Het was gewoon zwaarder dan we ons ooit konden voorstellen. We moesten deze beslissing nemen, ook al houden we heel erg van hem." Myka voegt toe: "Of ik me gefaald voel als een moeder? Voor de volle 500%." 

Details over de exacte oorzaak wil het stel niet prijsgeven, uit respect voor Huxleys privacy.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nicole Kidman wil gebroken relatie met adoptiekinderen herstellen

Gelukkig voor het ventje woont hij inmiddels bij een gezin dat perfect bij hem past. "Hij is erg gelukkig en doet het erg goed", laten zijn voormalige ouders weten.

Op social media wordt vol ongeloof gereageerd op de video en de hashtag #cancelMykaStauffer werd zelfs het leven in geroepen door enkele kritische volgers. Inmiddels is er ook een petitie gestart met de vraag om alle gesponsorde posts en video’s met Huxley te verwijderen. Zowel Myka als James hebben nog niet gereageerd op alle kritiek.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!