Seaspiracy Beeld © Sea Shepherd/Netflix

Waarom er zoveel te doen is om Netflix-docu Seaspiracy

10 april 2021 13:47

De nieuwe Netflix-documentaire 'Seaspiracy' brengt wereldwijd nogal wat teweeg op social media. Veel kijkers zijn geschokt door de vele misstanden in de viswereld die aan het licht komen.

"Stop deze barbaarse visserij, word vegetarisch"

Vorige week was de documentaire trending in Nederland en op YouTube is de trailer al meer dan 1,1 miljoen keer bekeken. Het moge duidelijk zijn: sinds de release op 24 maart zijn al veel mensen bekend geraakt met de spraakmakende en officieuze opvolger van Cowspiracy. De maker, de 27-jarige Britse Ali Tabrizi, heeft naar eigen zeggen zijn eigen leven geriskeerd om de documentaire te filmen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

9x de beste Spaanstalige Netflix-series om je weekend mee door te komen

Het verhaal begint letterlijk bij de zee. Daar vertelt Ali dat hij al van jongs af aan een passie heeft gehad voor alles wat met water en de oceaan te maken heeft. Maar wanneer hij zich meer in de wereld van de visserij begint te verdiepen, stuit hij op verschillende aangrijpende misstanden. Zo zouden niet plastic rietjes een van de grootste vervuilers van de oceanen zijn, maar visnetten van vissersboten. Maar dat ook bewijzen is nog niet zo makkelijk als gedacht.

De jacht op dolfijnen in Japan blijkt slechts een afleidingsmanoeuvre te zijn voor de massale overbevissing in de zee, toont Ali in de docu. Gevolg? Over drie decennia is er geen vis meer over. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor het ecosysteem zelf, maar ook voor het voortbestaan van de mensheid. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eindelijk bekend: dit wordt de eerste Netflix-serie van Harry en Meghan

Al met al maakt de documentaire grote indruk op de kijkers. 'Geschokt door Netfllix-documentaire Seaspiracy. Kijk hoe de commerciële visserij onze oceanen in rap tempo vernietigt en een veel grotere bedreiging vormt dan vervuiling of plastic. Stop deze barbaarse visserij, word vegetarisch' en 'Ik was altijd die vega die nog wel vis at, maar na het zien van Seaspiracy eet ik geen vis meer. Vreselijk als je weet waar de vis op je bord vandaan komt. Ik raad iedereen aan deze shocking docu te kijken', zo wordt er onder meer over de documentaire getweet. Een derde kijker laat weten: 'Met de oudste twee de docu Seaspiracy aan het kijken. Naast dat ik geen vlees eet, ga ik geen vis meer eten (wellicht een hengelgevangen vis uit de rivier - vooruit). Wat een droefheid. Kijktip en ik ben benieuwd hoe jullie deze docu hebben beleefd.'

Een potentieel levensveranderende Netflix-film dus. De trailer bekijk je alvast hieronder.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kanye West krijgt eigen docuserie op Netflix

Een maand geleden hadden kijkers het nog over een ander Netflix-succes: de serie Sky Rojo. Hieronder zie je er alles over.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!