Netflix Beeld © Getty

Nederlandse Netflix-gebruikers kunnen mail verwachten: account delen kost vanaf nu extra geld

24 mei 2023 15:17

Het zat er al een tijdje aan te komen: Netflix-abonnees die vrienden en familie buiten hun eigen huishouden mee laten liften op hun account moeten maandelijks extra gaan betalen. Vanaf nu is er geen ontkomen meer aan. Nederlandse abonnees worden er deze week over gemaild. De opties: of de accounts splitsen, of extra centen lappen.

"Een Netflix-account is bedoeld voor jou en de mensen met wie je woont"

Een Netflix-account delen kan schelen in de kosten, maar daardoor loopt de Amerikaanse streamingdienst inkomsten mis. Miljoenen klanten kunnen daarom vanaf deze week een mail verwachten waarin Netflix de mogelijkheid biedt om gebruikers die buiten het huishouden vallen te verwijderen van het account. Doen ze dat niet, dan kunnen ze iemand aan het account toevoegen voor een meerprijs van 3,99 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix bevestigt: 'Er komt een zesde seizoen aan van Virgin River'

'Een Netflix-account is bedoeld voor jou en de mensen met wie je woont', schrijft de dienst. Klanten die meeliften maar niet betalen, krijgen een melding met betaalopties zodat ze verder kunnen kijken.

Netflix schrijft op zijn website dat de streamingdienst onder meer IP-adressen, apparaatregistraties en accountactiviteit gebruikt om te bepalen wie er bij een huishouden hoort. Als er structureel op andere locaties gekeken wordt, komt er een melding dat het apparaat geen deel uitmaakt van het Netflix-huishouden en wordt kijken geblokkeerd, tenzij er actie wordt ondernomen (lees: wordt gedokt).

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bridgerton-fans, streamen maar: Queen Charlotte is nu te zien op Netflix

Eerder kwam de streamingsdienst al met een nieuwe functie om het delen van wachtwoorden te ontmoedigen. Deze functie maakt het makkelijk om gebruikers die 'meeliften' een eigen abonnement te laten nemen. Met de optie Profile Transfer kunnen gebruikers hun profiel verplaatsen naar een nieuw Netflix-account zonder dat hun kijkgeschiedenis, opgeslagen titels, aanbevelingen, games of instellingen verloren gaan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Spin-off serie van To All the Boys nu te zien bij Netflix

Ook in België wordt vanaf nu de meerprijs 3,99 euro per account als je je abo deelt met niet-inwonenden. Spanje was een van de eerste landen waar Netflix dit beleid doorvoerde, waardoor veel Spaanse abonnees al sinds februari meer betalen. Eerder dit voorjaar zijn de maatregelen daarnaast ingevoerd in onder andere Portugal, Canada en Nieuw-Zeeland.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse film Faithfully Yours met Elise Schaap en Bracha van Doesburgh is wereldwijde Netflix-hit

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!