Dolly Dots Beeld © ANP

Terugblik: Dolly Dots 30 jaar 'uit elkaar'

05 februari 2018 14:15

Het is 30 jaar geleden dat de meidenband Dolly Dots uit elkaar gingen, een band met een roerige historie. Hier lees je over het begin, het succes, het einde en de comebacks (ja, meerdere) van Ria, Angela, Angéla, Esther, Patty en Anita.

Het begin

De Dolly Dots zijn ontstaan nadat producers Peter van Asten en Richard de Bois het idee kregen om een meidenband te formeren. Ze benaderen voor dit idee als eerste Angéla Kramers. Zij was op dat moment een van de danseressen van het Tros Top 50 ballet. Naast Angéla worden ook mede-danseressen Anita Heilker, Esther Oosterbeek en Patty Zomer gevraagd. De vier zijn reuze enthousiast, maar hebben geen enkele ervaring met zingen. Om die reden benaderen de producers Angela Groothuizen. Zij vond zichzelf eigenlijk te ruig voor een meidenband en draagt Ria Brieffies aan. Ria neemt Angela wel mee naar de meeting met de andere dames en het klikt enorm, waardoor Angela Groothuizen toch mee wil doen.

© ANP

Dolly Dots

© ANP

Dolly Dots

© ANP

Dolly Dots na vertrek Anita

© ANP

Dolly Dots comeback

© RTL Boulevard

Dolly Dots in 2015

Het succes

De Dolly Dots zijn een groot succes, niet alleen in Nederland. Ook het buitenland omarmt de Nederlandse meiden. In Japan behalen ze zelfs platina met het nummer Radio, maar in Nederland is de meidenband vooral bekend met hun hit Love Me Just A Little Bit More. In 1984 is het hoogtepunt van het succes. De meiden hebben dan een eigen televisieserie, eigen poppen en uitverkochte concerten in Carré. In 1986 gaat de band zelfs naar Amerika om een film op te nemen, genaamd Dutch Treat. Hoewel de film geen kaskraker is, hebben de meiden een fantastisch avontuur beleefd.

Het einde

Anita Heilker neemt in 1985 afscheid van de groep, omdat ze zwanger is en vol voor het moederschap gaat. De overige dames zitten niet bij de pakken neer en gaan als vijftal verder. Ze maken in 1987 nog een nummer die ervoor had moeten zorgen dat ze een doorbraak boekten in heel Europa, maar het nummer werd alleen populair in Nederland. Het zorgt ervoor dat de meiden het ‘wel gezien’ hebben en in februari 1988 maken de meiden bekend ermee te stoppen. Op 2 oktober 1988 doen ze een afscheidsconcert. Ook Anita is bij dit speciale concert aanwezig.

De comebacks

Tien jaar na de breuk komt een compilatie-album van de Dolly Dots uit. Het zorgt ervoor dat de dames, op aandringen van onder meer Paul de Leeuw, optreden in Paul’s programma Laat de Leeuw. Ze zingen in dat jaar nog op een bedrijfsfeestje van een elektronicafabrikant, daar zijn naast de werknemers ook 200 fans bij aanwezig.  

In 2007 maken de meiden bekend bij elkaar te komen voor de Vrienden van Amstel. Dit beviel ze zo goed dat ze naar aanleiding van het succes een concert aankondigden in Ahoy. De kaarten zijn zo snel uitverkocht dat er nog twee concerten worden aangekondigd. In 2008 treden ze opnieuw op in de Goodbye For Now-tour.

Dit is de laatste keer dat Ria met de andere meiden op het podium staat. In 2008 wordt namelijk het droevige nieuws bekend dat Ria ongeneeslijk ziek is. Ze overlijdt aan de gevolgen van longkanker in 2009. De overige meiden plaatsen een advertentie met de handgeschreven tekst: Zes meisjes, Zes vrouwen, Zusjes voor altijd.

In 2015 maken de meiden in RTL Boulevard bekend dat ze in 2016 mee zullen doen aan De Toppers. Dat is vooralsnog de laatste keer dat de Dolly Dots optraden, maar wie weet komen ze nog een keer bij elkaar.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!