Dotan Beeld © ANP

Dotan-fans blijken nep

14 april 2018 10:22

De Volkskrant komt vandaag met een merkwaardig verhaal. Dotan zijn online fans zijn nep. Althans 140 accounts. En daar wist de zanger zelf van af...

''Ik had hier nooit aan moeten beginnen''

De zanger startte vorig jaar een campagne met de titel Inside my Bones. Die campagne moest ervoor zorgen dat bekende en onbekende Nederlanders hun ware gezicht laten zien op social media. De campagne ging viral. BN'ers in de vorm van Typhoon en Miss Montreal gaven zicht bloot. Er kwam zelfs een heuse foto-expo in het Rijksmuseum. Vandaag wordt duidelijk dat juíst Dotan zelf degene is die niet zijn ware gezicht laat zien. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Foto-expo rond oproep Dotan in Rijksmuseum

De Volkskrant is onderzoek gaan doen nadat het verhaal over een fan vorige zomer in het nieuws kwam. Dotan zou in een vliegtuig hebben gezeten naast een vrouw die helemaal gek was van de muziek van de zanger. Deze fan wist echter niet dat ze naast de zanger zat waar ze zó idolaat van is. Ze raakte niet uitgesproken over haar fandom. Het verhaal werd breed uitgemeten in de Nederlandse pers. Afgelopen week werd de opmerkelijke gebeurtenis nog eens aangehaald toen de website BoredPanda.com het verhaal deelde. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees hier:

Dotan zit naast Dotan-fan in vliegtuig: 'Ze heeft niets door'

Ook een ander verhaal, uit 2015, werd onder de loep genomen. Ene Karel Leegwater was met zijn broertje naar een concert van Dotan in de Ziggo Dome. Zijn broertje heeft leukemie en wilde graag een meet en greet met de zanger. Toen de grote broer van de doodzieke jongen aan de beveiliging vroeg of dit mogelijk was, zag hij dat er 'duizenden' fans waren die dezelfde wens hadden. Karel liep lichtelijk teleurgesteld naar de parkeergarage. Daar eenmaal aangekomen tikt iemand vanuit de auto op het raam. Het blijkt Dotan te zijn die het verhaal van de jongen heeft meegekregen van de beveiliging. Het was zo'n verdrietig verhaal dat hij graag even met de jongen wilde praten. Op social media werd dit bericht van Karel massaal gedeeld en Dotan kreeg lovende reacties. Maar hoe wist Dotan in welke parkeergarage hij moest zijn en hoe wist hij hoe Karel en zijn broertje eruit zagen? Nou, hij kon dit niet weten. Want Karel en zijn doodzieke broertje bestaan helemaal niet. 

In het artikel worden veel trollaccounts bekend gemaakt. Deze accounts plaatsten heel veel reacties op social media over Dotan. Naast het feit dat hij geweldig is, worden ook mede artiesten afgekraakt door de 'Dotan-fans'. Zo krijgen onder andere Nielson, Douwe Bob en de hip hop formatie New Wave negatieve reacties van de trollaccounts. De accounts zijn geraffineerd neergezet. De foto's van de accounts zijn door De Volkskrant door Google gehaald en zijn terug te leiden naar personen met hele andere namen op websites uit andere landen. Ook waren een aantal trollaccounts gekoppeld aan het e-mailadres en telefoonnummer van Dotan. Inmiddels zijn deze accounts verwijderd. 

Dotan zorgt er niet alleen voor dat social media accounts worden aangemaakt. Ook op Wikipedia weet de zanger een vinger in de pap te krijgen. Twee accounts zorgen ervoor dat op de Wikipediapagina van Dotan lovende kritieken worden gezet. Daarnaast worden concertdata van de zanger op de encyclopedie-website geplaatst. Verder worden alle feitelijke juistheden over bijvoorbeeld Dotan zijn moeder weggehaald. En wie beheerde dit trollaccount op Wikipedia? De toenmalige manager van Dotan: Marlous Hoogendoorn. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dotan op solotour door Amerika: 'Droom die uitkomt, daar gaan we!'

Marlous laat aan De Volkskrant weten: ''Ik had hier nooit aan moeten beginnen.'' Zij creëerde 45 social media accounts. Waar de andere nepaccounts vandaan komen, weet ze niet. Uit mailverkeer tussen Dotan en Marlous blijkt de zanger van de trollsaccounts af te weten. Zo vraagt hij aan Marlous: ''Allemaal aangemaakt?'', doelend op de nepaccounts. Ze moest, naast het trollen op social media, er ook voor zorgen dat nummers van Dotan veel en vaak werden aangevraagd bij de radiostations. In 2016 stopte Marlous met werken voor Dotan. 

De Volkskrant heeft Dotan om een reactie gevraagd. Hij schrok zich rot en zegt: ''Ik vind het heftig. En heel naar.'' Hij wil graag dat alles transparant is op zijn social media-kanalen. ''Ook als dat betekent dat ik geen social media meer heb of met 1 volger moet beginnen. Dat is dan maar zo. Ik wil gewoon niet dat dit te vinden is op mijn pagina’s. Ik wil dat dit verdwijnt. Ik word er misselijk van als ik dit zie.'' Dotan heeft twee dagen geleden zijn komende optredens afgezegd, onder het mom van dat ''zijn nieuwe muziek nog niet af is''. Het is nog onduidelijk of Dotan door de onthullingen in De Volkskrant deze optredens heeft afgezegd. De zanger werd namelijk aan het begin van de week ingelicht over de bevindingen van de krant. 

Kijk vanavond voor het uitgebreide verhaal naar RTL Boulevard. Mark Misérus, journalist van De Volkskrant die het verhaal uitzocht, komt langs om over zijn bevindingen te praten. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!