Duncan Laurence behaalt record nummer 1

17 mei 2019 07:43

Duncan Laurence zorgt deze week voor een unicum in de Top 40. Zijn nummer Arcade stijgt naar de eerste plek. Het is voor het eerst dat een Nederlandse inzending van het Eurovisiesongfestival de hitlijst aanvoert. Dat meldt de Stichting Nederlandse Top 40.

Songfestivalliedjes staan de laatste jaren zelden bovenaan de hitlijst. De laatste keer dat een Eurovisiesongfestivalnummer de Top 40 aanvoerde, was in 1982. Toen ging Ein Bißchen Frieden van de Duitse zangeres Nicole aan kop. In de jaren daarvoor slaagden zes andere inzendingen erin de koppositie te bereiken. Onder andere Congratulations van Cliff Richard, Après Toi van Vicky Leandros en Save Your Kisses For Me van Brotherhood of Man werden nummer 1.

Duncan Laurence is dus de eerste Nederlandse inzending die de concurrenten voor blijft. The Common Linnets, die in 2014 tweede werden op het Eurovisiesongfestival, kwamen niet verder dan de tweede plaats.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence bij bookmakers straatlengte voor op concurrenten

Arcade, waarmee Duncan Laurence zich donderdag naar de finale van het liedjesfestijn zong, stoot Avicii's postume hit SOS van de eerste plek in de Top 40. De vorig jaar overleden Zweedse dj staat deze week op de vierde plek. De derde positie in de hitlijst, die vorige week nog voor Arcade was, is voor Mabel met Don't Call Me Up. Zij moet een plekje inleveren, Ed Sheeran en Justin Bieber komen met I Don't Care binnen op de tweede plaats.

Arcade is de vierde Nederlandse nummer 1-hit van 2019, na Duurt te lang, Hij is van mij en Als het avond is. De laatste keer dat de Top 40 in een kalenderjaar vier Nederlandse producties op de eerste plaats stonden, was in 2009.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!