Veel bekende festivals gaan dit jaar niet door vanwege de coronacrisis.

Op een rijtje: alle grote gecancelde evenementen en festivals

21 april 2020 20:56

Nu het verbod op festivals en evenementen tot 1 september is verlengd, weten de organisaties eindelijk waar ze aan toe zijn. Hoewel de meesten al aanvoelden dat een feest met duizenden mensen er voorlopig vanwege het coronavirus niet in zit, wachtten de meesten de beslissing van het kabinet af voordat er een knoop werd doorgehakt. Naar schatting zijn er deze zomer zo'n 1200 festivals in ons land. Hieronder een overzicht van de grootste.

Pinkpop

De 51e editie van dit driedaagse muziekfestival stond gepland van 19 tot en met 21 juni in het Limburgse Landgraaf. Onder anderen Red Hot Chili Peppers, Twenty One Pilots, The Kick, Chef'Special, Kensington, Post Malone, Marshmello en Guns N' Roses werden verwacht. Pinkpop, dat plek biedt aan zo'n 70.000 bezoekers per dag, was nog niet uitverkocht. Festivalbaasbaas Jan Smeets raakte overigens besmet met het coronavirus en lag enige tijd in het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Teleurstelling bij organisatie Pinkpop is 'onvoorstelbaar groot'

Parkpop

Het grootste gratis toegankelijke muziekfestival in het Haagse Zuiderpark stond in de agenda voor zondag 28 juni. Hoewel de festivaldirecteur zich vorig jaar niet uitliet over het aantal bezoekers, waren dat er in 2018 200.000. De line-up van dit jaar was nog niet bekend.

North Sea Jazz

De 45e editie van het jazzfestival zou zijn op 10, 11 en 12 juli in Rotterdam Ahoy. Artiesten als John Legend, Alicia Keys, Diana Ross en Lionel Richie waren gestrikt. Het bezoekersaantal ligt tussen de 65.000 en 70.000. Het evenement was zo goed als uitverkocht.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu blijft optimistisch ondanks uitstellen Vrijthofconcerten

Tilburgse Kermis

De Tilburgse Kermis stond gepland voor 17 juli tot en met zondag 26 juli. Op de grootste kermis van de Benelux, met meer dan tweehonderd attracties uit binnen- en buitenland, komen jaarlijks zo'n miljoen bezoekers af.

Zwarte Cross

Het grootste festival van Nederland op 16, 17, 18 en 19 juli in Lichtenvoorde was dit jaar binnen een half uur uitverkocht. Naast motorcross, theater en stunts zouden er ook muziekacts op de 24e editie zijn als Dropkick Murphys, Krezip, Typhoon, Snelle en Kriss Kross. Eerder was al bekendgemaakt dat het onderdeel Dutch Masters of Motocross niet doorgaat vanwege de coronacrisis. Zwarte Cross trok vorig jaar 220.000 bezoekers.

Miniatuurvoorbeeld

Nog meer:

Organisatie Lowlands 'baalt net zo hard' als bezoekers

Vierdaagse en Vierdaagsefeesten Nijmegen

Het wandelevenement met 49.000 wandelaar was gepland van 21 tot en met 24 juli. Maar die mensenstroom viel nog nog in het niet bij de ruim 1,5 miljoen bezoekers van de Vierdaagsefeesten die gedurende een hele week in de stad zouden plaatsvinden.

Sail

De tiende editie van het maritieme evenement dat eens in de vijf jaar plaatsvindt, zou zijn van 12 tot en met 16 augustus in Amsterdam. Hier komen monumentale zeilschepen vanuit de hele wereld samen. Sail trok de vorige keer zo'n 2,3 miljoen bezoekers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nondeju pech: Snollebollekes moet festival cancellen

Lowlands

Het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen zou zijn van 21 tot en met 23 augustus. Het festival, dat plek biedt aan 60.000 bezoekers, was uitverkocht. Artiesten als The Chemical Brothers, Foals, Lewis Capaldi, Liam Gallagher, London Grammar en Michael Kiwanuka zouden naar de Flevopolder komen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!