Beeld © Getty Images

'Als je eenmaal een kersthit hebt, ga je eeuwig mee'

29 november 2020 08:53

Talloze artiesten proberen het ieder jaar opnieuw: een plekje verwerven in het collectieve geheugen als het gaat om kerstmuziek. Er valt echter nauwelijks op te boksen tegen de onsterfelijke klassiekers.

"Je hebt een aantal nummers die blijven altijd, en je hebt daarnaast de artiesten die het blijven proberen"

"Als je eenmaal een kersthit hebt, ga je bij wijze van spreken eeuwig mee", zegt Sky Radio-baas Uunco Cerfontaine. "Je hebt een aantal nummers die blijven altijd, en je hebt daarnaast de artiesten die het blijven proberen. Maar het zijn er maar weinig die overblijven."

Radio 10-dj Gerard Ekdom herkent dat ook. "Het liefst luister je altijd weer de kerstplaten die je kent. Tussen de nieuwe zitten vaak heel aardige, maar je gaat toch altijd weer op je oude playlist af. Je wilt toch van Chris Rea horen dat hij weer onderweg is."

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Helemaal gezellig: koningspaar heeft kerstboom al in huis

Het geheim van een goede kerstplaat bestaat volgens Uunco uit twee dingen. "Aan de ene kant een soort ultieme vrolijkheid, een soort Disney-gevoel van: ‘ik hoop dat het gaat sneeuwen’ en aan de andere kant melancholiek. Die mix is zo mooi", vindt hij. "Van nummers die je raken tot nummers waar je gewoon een big smile van krijgt."

Vaak zijn de intro’s al heilig, vervolgt Uunco. Hij verwijst naar nummers als Driving Home for Christmas, Last Christmas en Do They Know It’s Christmas. "Binnen een paar seconden valt het kerstkwartje", zegt hij. "Dat hebben ze allemaal met elkaar gemeen."

Volgens Gerard is die herkenbaarheid onderdeel van de magie. "Mensen willen horen wat ze kennen. Dat heeft ook een beetje met het einde van het jaar te maken, kijk maar naar de Top 4000, Top 2000 of Top 1000. Kerstmuziek hoort daar ook bij. Er zullen altijd nieuwe kerstliedjes blijven komen maar het duurt jaren voordat we die in ons collectieve geheugen hebben opgenomen."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!