Beeld © ANP

Top2000-lobby op volle toeren: van klimaat tot Limburgs volkslied

4 december 2020 12:05

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: bands, fans of belangengroepen die in de stemweken van de Top 2000 proberen extra aandacht voor hun nummer te vragen. Het behalen van een hitnotering in de populaire eindejaarslijst op NPO Radio 2 wordt door veel artiesten of fans bezien als een heilige graal. Zo lang de lobby ludiek blijft, treedt NPO niet op tegen enthousiaste promotieacties.

"De Top 2000 weerspiegelt ook wat er het afgelopen jaar is gebeurd"

Een opvallende oproep deed vice-premier Hugo de Jonge afgelopen week op social media om te stemmen op het Limburgse liedje 'Nao 't Zuuje' van Lex Uiting. Ook CDA-prominent Martijn van Helvert deelde dit muzikale stemadvies.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Giel Beelen maakt debuut bij Top 2000

De klimaatclub Fridays for Future verstuurde donderdag een ronkend persbericht met de oproep om meer liedjes rond het thema klimaat in de lijst der lijsten te krijgen. De organisatie adviseert volgers om liedjes als 'Groter dan ik' van zangeres Froukje, 'Dikke Bult' van Johan en Jeppe en 'Carbon Monoxide' van Cake onder de aandacht van Top 2000-stemmers te krijgen. "Zo maken we een statement dat de klimaatcrisis niet langer genegeerd kan worden!", aldus Fridays for Future.

Soms nemen zangers ook het heft in eigen hand. Zo is de Overijsselse chansonnier Erwin Nyhoff een lobby begonnen om zijn eigen klassieker 'You Still Think' een notering te bezorgen. Zijn pleidooi voor meer stemmen haalde afgelopen week de Overijsselse media. Ook de Limburgse bluesrockband DeWolff probeert een eigen lied in de lijst te krijgen. Pablo en Luka van de Poel proberen online hun fans aan te sporen tot het massaal stemmen op het lied 'It Ain't Easy', dat voor het eerst de longlist van de Top 2000 haalde.

Op kleinere schaal proberen fans dit jaar het lied Wat als later nu is van Rob de Nijs hoog in de lijst te krijgen en lijkt de ludieke oproep van Youp van ‘t Hek om de cover van zijn lied 'Flappie' van de Amerikaanse rocker Todd Rundgren een vermelding te bezorgen serieus navolging te krijgen. Ook roepen op Twitter meerdere mensen, onder wie AD-columnist Nynke de Jong, op om te stemmen op het lied 'We All Stand Together' van Paul McCartney, ter nagedachtenis aan het recent overleden jongetje Berend.

De NPO vindt het leuk dat mensen zoveel moeite doen om hun helden in de lijst te krijgen. "De ‘lijst der lijsten’ wordt samengesteld door de luisteraars en wordt gevormd door de smaken van het publiek", stelt een woordvoerder. "Een leuke, niet-commerciële actie houdt de lijst levendig. De Top 2000 weerspiegelt ook wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Vorig jaar waren de boeren volop in het nieuws en was er een hoge notering voor Normaal. Na de aanslag in de Bataclan in Parijs stond Imagine van John Lennon op 1."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeroen van Inkel maakt dit jaar zijn debuut bij Top 2000

Stemmen kan nog tot maandag 17.00 uur via nporadio2.nl.

Vorig jaar waren niet alle dj's even blij met de lijst. Dat resulteerde in een kleine rel rondom een nummer van Marco Borsato.

Top 2000-dj onder vuur om afzetten liedje Marco Borsato

05:39

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!