Tim Akkerman Beeld © ANP

Tim Akkerman: 'Ik moest uit DI-RECT voor mezelf'

12 december 2020 08:41

Al twintig jaar Tim Akkerman (40) in het muziekvak: tien jaar als frontman van DI-RECT, tien jaar solo met eigen band. Spijt van zijn vertrek bij de Haagse band heeft hij nooit gehad, integendeel. "Als je niet meer senang bent met wat je doet, dan is het zonde om te blijven", vertelt hij aan het 'ANP'. "Die vrijheid is me meer waard dan wat dan ook."

"Mensen vroegen zich af wat ik in godsnaam had gedaan toen ik de band verliet"

Iedereen verklaarde hem voor gek toen Akkerman DI-RECT besloot te verlaten. De vier Haagse jongens hadden toentertijd immers één van de meest succesvolle Nederlandse bands. "Eén van de hoogtepunten was wel dat 'Just The Way I Do' een hit werd in Azië", blikt Akkerman terug. "We werden in Jakarta als rockhelden ontvangen. Toen zette ik de tv op de hotelkamer aan en zag ik onze eigen videoclip. Dat was echt bizar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Akkerman kreeg geen bericht over stoppen The Passion

Toch ziet de 40-jarige zanger het verlaten van de band ook als één van de hoogtepunten van de afgelopen 20 jaar. "Mensen vroegen zich af wat ik in godsnaam had gedaan toen ik de band verliet", vertelt hij. "Ik voelde me niet meer thuis in de koers van DI-RECT en ik wilde mijn eigen sound ontwikkelen. Mensen zien dan ook dat je het niet meer met overgave doet, dus ik moest wel weg."

Akkerman wist gelijk welke kant hij op wilde. "Ik wilde altijd wel kleinere liedjes, maar toen ik dat deed, miste ik weer die rocksound van DI-RECT. Door dat allemaal ben ik uiteindelijk wel echt tot een geluid gekomen dat ik zelf echt tof vind."

Daarbij heeft de zanger veel inspiratie gehaald uit zijn grote voorbeeld Bruce Springsteen. "Hij is ook van de verschillende klanken. Mensen kennen hem vooral van harde muziek, maar dat is maar een klein deeltje van hem. Hij maakt ook veel rustige muziek. Die combinatie bevalt me heel erg."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Akkerman op vingers getikt na muzikale bingo vanuit huis

In het nieuwe jaar duikt Akkerman de theaters in met zijn nieuwe show 'Tim -20- Akkerman'. Het is een reis door zijn leven, gevuld met muziek en anekdotes. Vanwege corona werd de tour naar volgend jaar verplaatst. Akkerman hoopt dat mensen nog steeds op zijn shows afkomen, maar heeft er wel veel vertrouwen in.

"Ik heb in die jaren zo'n trouw publiek opgebouwd. Dat is me veel dierbaarder dan hitje na hitje scoren. Mensen verlaten de zaal met een glimlach én komen terug. Zo'n publiek kost wat tijd om op te bouwen, maar is meer waard dan wat dan ook."