George Kooymans Beeld © ANP

Golden Earring-oprichter George Kooymans kampt met ALS

5 februari 2021 15:05

George Kooymans (72) heeft de progressieve spierziekte ALS. Dat vertelt de Golden Earring-oprichter aan het 'AD'. De gitarist zegt niet meer te kunnen optreden. "Zoals het er nu uitziet, niet. Nu kan ik het niet en het is een progressieve ziekte. Optreden gaat helaas niet meer.’’

"Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS"

"We hadden te zijner tijd zelf iets naar buiten willen brengen, maar het ligt inmiddels op straat. Ernstig ziek, werd geschreven en dan speculeren mensen over wat er aan de hand is. Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS", vertelt hij aan de krant. "Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Golden Earring-gitarist George Kooymans ernstig ziek

George richtte in 1961 samen met zijn buurjongen Rinus Gerritsen de band The Tornados op. De jongens, dertien en vijftien jaar oud, kwamen er al snel achter dat er al een band bestond met die naam, en kozen een nieuwe: The Golden Earrings. In de jaren erna versterkten Barry Hay en Cesar Zuiderwijk de rockband, die succes kreeg in binnen- en buitenland. Ook vormt hij samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten het trio Vreemde Kostgangers.

Golden Earring gaat niet verder zonder George. "Dit is een doodsklap. We hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan tot een van ons zou omvallen’’, aldus zanger Barry Hay. "Dat George dan de eerste is, had ik niet verwacht. Kooymans was altijd de taaiste van ons vier. Je filosofeert daar wel eens over: wie gaat er als eerste? Dan stond hij altijd achteraan in het rijtje. Het is klote, we hadden liever een afscheidstournee gepland, maar dit is helaas wat het is. Ons laatste optreden blijkt in 2019 in Ahoy te zijn geweest. Dat was een mooie show met familie en vrienden erbij, maar we hadden het liever anders gezien.’’

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Golden Earring en Focus in Amerikaanse film

Doorgaan in een andere samenstelling is voor de overige leden van Golden Earring geen optie. "We zijn een vriendengroep van vier mannen die onvervangbaar zijn. Een nieuw bandlid? Dat zou niet passen’’, zegt drummer Cesar Zuiderwijk. "Laten we vooral blij zijn met die fantastische 50 jaar (in de huidige samenstelling, red.) die wij hebben meegemaakt."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!