Leontine en Marco Beeld © ANP

Komt Marco Borsato ooit weer aan de top na zijn slippertjes?

21 februari 2021 16:12

Marco Borsato (54) zag de afgelopen twee jaar hoe zijn imago als ideale schoonzoon langzaam afbrokkelde. Eerst was daar de affaire met Iris Hond (33), toen kwam zijn burn-out en als klap op de vuurpijl besloten hij en Leontine (53) óók nog uit elkaar te gaan. Valt zijn carrière nog te redden? We vroegen het imagodeskundige Zabeth van Veen.

"Als je meteen in de pers komt moet je je verdedigen"

In 1994 beleeft Marco zijn grote doorbraak met zijn eerste Nederlandstalige single 'Dromen zijn bedrog'. Het nummer belandt in de Nederlandse Top 40 en blijft daar uiteindelijk 12 weken staan. In de Mega Top 50 zelfs 13 weken, wat hem een plek in het Guinness Book of Records oplevert. Marco blijkt echter geen eendagsvlieg en zijn carrière neemt een snelvaart. Als hij in 1998 in het huwelijksbootje stapt met Leontine, bereikt zijn roem het hoogtepunt. Marco en Leontine zijn hét showbizzkoppel en worden door heel Nederland gezien als ideaal paar.

Hun huwelijk mag dan misschien op een sprookje lijken, in 2019 wordt duidelijk dat de meeste dromen toch écht bedrog zijn als bekend wordt dat de geliefde zanger een slippertje heeft gemaakt met pianiste Iris Hond. De affaire zou hebben plaatsgevonden rond het faillissement van The Entertainment Group, de productiemaatschappij waarvan Marco mede-eigenaar was, in 2009.

Iris Hond over hoe het gaat na commotie Marco Borsato

00:17
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Iris Hond over affaire Marco Borsato: 'Ik moet door'

Via Instagram laat Marco in een korte verklaring weten dat er inderdaad sprake is geweest van een 'vriendschap die verder ging dan voorzien', maar dat Leontine en hij elkaar nooit zijn verloren. Het nummer 'Lippenstift' dat hij samen maakte met rapper Snelle en rond dezelfde periode de hitlijsten bestormde, roept echter veel vragen op. Want teksten als 'Wat wil je zijn, iemands geliefde of zijn grootste geheim?' en 'Ben jij niet veel meer waard dan de lippenstift op zijn kraag?' lijken nu een dubbele betekenis te hebben. "Hij kwam echt over als de ideale schoonzoon, maar dat bleek 'ie toch niet te zijn", vertelt imagodeskundige Zabeth van Veen, oprichter en eigenaar van ImagoMatch. "Met zangers is het meestal toch: hoe slechter het met ze gaat, hoe betere liedjes ze schrijven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mary Borsato: 'Leontine zal altijd mijn schoondochter blijven'

Toch kan Marco niet echt genieten van zijn succes. Op 9 januari 2020 kondigt de zanger namelijk aan al zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd neer te leggen in verband met een burn-out. "De impact van alles wat er de laatste jaren is gebeurd, heb ik toch niet in zijn geheel verwerkt. Ik heb langere tijd nodig om me weer helemaal op te laden, voordat ik er weer vol voor kan gaan", luidt het statement. Marco besluit zich volledig terug te trekken en neemt afstand van social media. Een slimme keuze volgens Zabeth. "Ze zeggen vaak: als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Ik vind dat niet altijd terecht die opmerking, maar in dit geval wel. Hij zit toch in een scheiding, gaat vreemd, de hele boel staat op zijn kop - zijn eigen leven ook. Om weer de regie in handen te nemen, daar heb je tijd voor nodig."

Burn-out enorme klap voor Marco Borsato

07:25
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Een jaar na de breuk van Marco en Leontine: dit is er allemaal gebeurd

Op 4 februari 2020 wordt duidelijk dat de relatie tussen Marco en Leontine alsnog de nodige scheurtjes heeft opgelopen als RTL Boulevard bekendmaakt dat de twee na een huwelijk van 22 jaar besluiten uit elkaar te gaan. Ook daar reageert de zanger amper op. Pas recent is Marco begonnen aan een charmeoffensief. Zo besluit hij eind december uit zijn schulp te kruipen en goede vriend André Hazes te feliciteren met zijn verloving. "Als je meteen in de pers komt moet je je verdedigen", geeft Zabeth haar deskundige mening. "Nu zegt hij gewoon: ja ik ben schuldig, want je kan geen andere kant op. En je trekt je terug en gaat je wonden likken en kijkt wat er te redden valt."

Inmiddels gebruikt Marco het platform voornamelijk voor liefdesbetuigingen aan zijn ex, Leontine. Zo laat hij deze Valentijn weten dat ze nog altijd zijn grote liefde is. 'Valentijnsdag is een dag dat je je geliefde al dan niet anoniem even in het zonnetje zet. Of in ieder geval even laat weten dat je aan hem of haar hebt gedacht', deelt de zanger bij een filmpje vol romantische foto’s van hem en zijn ex-vrouw. Ook goede vriend Leco van Zadelhoff laat aan RTL Boulevard weten dat er nog altijd 'veel liefde' is tussen hen.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Leco: 'Er is nog heel veel liefde tussen Marco en Leontine'

Of het de juiste keuze is geweest dit openlijk te doen via social media, is nog maar de vraag. Zabeth: "Hij had het natuurlijk ook gewoon naar haar kunnen schrijven, dat is een beetje dubbel. Maar hij positioneert zich nu als: ik heb spijt, het was dom, je bent de moeder van mijn kinderen en kijk eens hoe gelukkig wij waren (…) Hij is een man die spijt heeft en daar ben je minder negatief over dan een man die géén spijt heeft en een 20 jaar jongere vriendin heeft."

Volgens haar scheelt het ook dat de twee zich niet negatief uitlaten over elkaar in de pers, met name voor de kinderen. "Dat scheelt heel veel, dat het geen ordinair gevecht wordt. Dus dat hebben ze prima gedaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ex Marco Borsato vertelt de waarheid over relatiegeruchten

Zabeth is er dan ook van overtuigd dat Marco wel weer aan de top komt, zolang hij maar goede nummers blijft schrijven. "Er zijn mensen gewoon fan van Marco Borsato, of hij nou vreemdgegaan is of niet", licht ze toe. De kans is zelfs zeer aanwezig dat Marco juist populairder dan ooit wordt, nu hij weer single is. "Het vreemdgaan heeft wel effect gehad op zijn imago als ideale schoonzoon, dat is er nu wel een beetje vanaf. Maar het doet geen afbreuk aan hem als zanger."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!