Youp van 't Hek Beeld © ANP

Youp van 't Hek over nieuw album: 'Een ode aan vriendschap'

10 juni 2021 07:00

Al bijna veertig jaar delen Youp van 't Hek (67) en zijn goede vriend en collega Ton van Scherpenzeel (68) lief, leed en werk. Daarom vonden de twee het nu tijd voor een liedjesalbum samen. Youp schreef de tekst, Ton de muziek. 'Het kwam er steeds maar niet van' vertelt de komiek aan ANP. 'Uiteindelijk zei ik: kom op stelletje luie honden, we gaan nu godverdomme die plaat maken.'

"Ik vind het heel waardevol dat ze nu mooi vastliggen en nooit meer weggaan" 

En zo kwam het nieuwe album 'Huisje aan C' tot stand. De titel is een woordgrapje verwijzend naar het huis van Youp in Bergen aan Zee. De C heeft geen betekenis, maar hij vond gewoon het woord 'zee' tuttig klinken. "In onze tuin staat een huis waar lang een oude mevrouw woonde. Toen zij overleed moest er een nieuwe bewoner in, besloten we het zelf te kopen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Youp van 't Hek blijft 2 jaar toeren met allerlaatste voorstelling

Dat werd de studio waarin het nieuwe album werd opgenomen. "Ik trommelde wat vrienden, inclusief Ton, op. Het tuinhuis diende als opnamestudio en in mijn huis konden we eten, inspiratie opdoen en met elkaar praten" vertelt de 67-jarige Van 't Hek. "In eerste instantie had iedereen zoiets van: 'Jezus Youp, hoe oud zijn we nou? Dat gaan we toch niet doen?', maar ik vond dat ze niet zo flauw moesten doen. Achteraf vond iedereen het geweldig."

Al sinds 1984 werkt Van 't Hek met Scherpenzeel samen. Dat gaat vlekkeloos, omdat ze "niet te eerbiedig" met elkaar omgaan, zo vertelt de theatermaker. "Een keer kwam Ton met een nummer van ons aanzetten, waarvan ik de tekst had geschreven en hij de muziek. Maar ik vond het helemaal niks" vertelt de cabaretier lachend. "Toen zei hij: 'ja, dat vind ik ook. Weet je waarom? Omdat de tekst helemaal kut is.' Dat vind ik een heerlijke dynamiek."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Youp van 't Hek maakt geen nieuwe oudejaarsconference

De akoestiek in het tuinhuis bleek uitmuntend te zijn, waaruit uiteindelijk een plaat met dertien liedjes rolde. Oude en nieuwe nummers, maar allemaal een eerbetoon aan de vriendschap en het werk. "Deze nummers zijn me allemaal heel dierbaar. Ik vind het heel waardevol dat ze nu mooi vastliggen en nooit meer weggaan" aldus Van 't Hek. "Het is een ode aan de vriendschap, aan het theater en natuurlijk ook een beetje aan Bergen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Youp van 't Hek gaat cabaretles geven: 'Wil kennis doorgeven'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!