Joshua Nolet Beeld © ANP

Joshua Nolet mag eindelijk weer podium op: 'Muren kwamen op me af'

27 juni 2021 07:00

Chef’Special treedt zondag op bij festival De Amsterdamse Zomer. Het is een van de eerste optredens van de Haarlemse band sinds de coronapandemie. Frontman Joshua Nolet (33) laat aan ANP weten de optredens van de band te hebben gemist en naar het concert uit te kijken. Zenuwachtig is de zanger niet, zegt hij.

"Het is best emotionerend"

"Het is normaal om wat gezonde spanning te hebben wanneer je een tijdje niet hebt gespeeld. Maar deze omstandigheden zijn zo ongekend. Je hebt geen ruimte om je zorgen te maken over kleine dingen. Je bent gewoon super dankbaar dat het weer kan." Het concert ziet er door de coronamaatregelen anders uit dan normaal. Bezoekers zitten aan tafel, op 1,5 meter afstand van elkaar. Dat terwijl de band juist bekend staat om zijn energieke liveoptredens. Maar Nolet heeft er geen moeite mee.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua Nolet ervaarde gebruik antidepressiva als 'zwakte'

"Normaal vind ik het jammer als mensen zitten en probeer ik ervoor te zorgen dat mensen zo snel mogelijk gaan staan. Maar nu is een bepaalde gezichtsuitdrukking genoeg." De band heeft het afgelopen weekend voor het eerst weer opgetreden sinds het Fieldlab-evenement in maart. De optredens maken veel los bij de zanger. "Het is best emotionerend. Want ook al ben je met een groep mensen die elkaar niet kent, je merkt dat dit voor iedereen weer iets heel bijzonders is. Dus onbewust deel je het moment. En dat verbindt mensen met elkaar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Coronaversie In Your Arms van Chef'Special valt in de smaak

De artiest beschrijft de afgelopen anderhalf jaar als een achtbaan. "Soms kwamen de muren echt op me af. Het was een onzekere tijd voor ons, voor de hele industrie trouwens. Niemand wist hoelang het ging duren." Maar ook waren er ondanks alles toch fijne momenten. "Ik ging heel erg goed om met de rust en de stilte. Ik merkte dat ik het nodig had. Het was fijn om weer tijd te hebben voor de mensen om je heen en dingen die je belangrijk vindt." Die rust werkte soms ook goed voor het maken van muziek. "We gingen muziek maken zonder dat het moest, zonder dat er een deadline was. Dat kwam het creatieve proces soms echt ten goede."

Vooral naar het contact met nieuwe mensen kijkt de artiest de komende tijd uit. "Wij zijn de afgelopen tijd geconditioneerd geraakt om afstand te houden. En met goede reden ook. Maar daardoor sluit je je onbewust ook een beetje af voor andere mensen. Het is waardevol om je horizon nu weer te kunnen verbreden en je te laten verrassen door mensen die je niet kent." Ook miste hij het om hun muziek samen met zijn band te kunnen delen. "Wij hebben heel veel muziek gemaakt. Maar je wil niet alleen muziek creëren. Je wil ook optreden en zien wat je muziek met mensen doet. Of ze getriggerd worden en willen meezingen."

Want hoewel de nummers van de band geregeld op de radio te horen zijn, voelt de muziek volgens Nolet nog niet helemaal af tot het tijdens een concert is gespeeld. "Dan pas wordt het echt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua reageert op geruchten over hem en Charlotte in WIDM

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!