André Hazes Beeld © ANP

Deze artiesten hielden André Hazes na zijn dood in leven

30 juni 2021 07:18

Vandaag zou hij 70 zijn geworden: André Hazes. De volkszanger overleed in 2004, maar sindsdien is hij nog altijd mateloos populair bij veel Nederlanders. Niet gek dus dat de zanger postuum nog een grote inspiratiebron is geweest voor nieuwe muziek of evenementen.

Te beginnen met muziek. Zet een nummer van Hazes aan in de kroeg of op een feest en iedereen zingt mee. In de loop der jaren zijn er heel wat artiesten geweest die André eerden met een cover. Dat nummer werd dan vaak ook weer een regelrechte hit. Denk bijvoorbeeld aan Guus Meeuwis. De Brabantse zanger bracht een cover van het nummer 'Geef Mij Je Angst' ten gehore tijdens de uitvaartplechtigheid van André in de Amsterdam ArenA. De cover werd een daverend succes en kwam zelfs op 1 in de vaderlandse hitlijsten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Guus Meeuwis schuift concerten in New York wéér op lange baan

Xander de Buisonjé had ook de eer om te zingen tijdens het afscheid van de volkszanger. Hij gooide hoge ogen met zijn versie van het nummer 'Zij Gelooft In Mij'. Een aantal jaar later deed ook Do een cover van het nummer, deze keer bij het programma Beste Zangers.

Bij Frans Duijts zorgde een cover van Hazes zelfs voor zijn grote doorbraak. De Tielse zanger begon zijn carrière als Hazes-imitator en in 2008 bracht hij een cover uit van het nummer 'Je Denkt Maar Dat Je Alles Mag Van Mij'. De rest is geschiedenis.

Voor Samantha Steenwijk gaf de muziek van André eveneens een impuls aan haar carrière. In 2013 deed ze mee aan het SBS-programma Bloed, Zweet & Tranen, maar haar echte grote doorbraak beleefde ze dankzij The Voice of Holland. Hier deed ze auditie met het nummer 'Ik Leef Mijn Eigen Leven'. Sindsdien is ze ook een graag geziene gast bij de Holland Zingt Hazes-concerten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Samantha Steenwijk ondanks val nog steeds smoor op paard

Dan is er ook nog een aantal artiesten geweest dat na Andrés overlijden een duet uitbracht met de zanger. Wolter Kroes zong het nummer 'Donker Om Je Heen' en Peter Beense had de eer 'Waarom' postuum met de zanger te zingen. De grootste hit scoorde Gerard Joling. Hij bracht in 2007 het duet 'Blijf Bij Mij' uit. Daarmee stond hij maar liefst 11 weken op nummer 1 in de Top 40.

André's kinderen Roxeanne en André begonnen hun carrière ook met hits van hun vader. In de loop der jaren hebben ze verschillende nummers samen met hun pa gezongen. In 2020 zong Roxeanne nog het nummer 'Sorry' met hem tijdens Holland Zingt Hazes. André Hazes junior bracht in 2007 op 13-jarige leeftijd het nummer 'Bedankt Mijn Vriend' met zijn vader uit, wat wederom een nummer 1-hit opleverde. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rotterdams complex blij met weigeren André Hazes als buurman

In 2016 werd ter ere van wat de 65ste verjaardag van de zanger zou zijn geweest nog een nummer van André uitgebracht. 'Op De Schoorsteen Staat Een Foto' werd al in 1980 gezongen door de zanger, maar had al die tijd in een doos stof liggen vangen.

Naast muziek is André Hazes ook nog een inspiratiebron geweest voor tal van andere zaken. Wat dacht je van de musical Hij Gelooft In Mij, die van 2012 tot 2015 te zien was in het DeLaMar? Martijn Fischer had de eer in de huid te kruipen van de zanger, iets wat hij een aantal jaar later weer deed voor de film Bloed, Zweet & Tranen uit 2015. Daar stopt het niet: de musical keert in 2022 terug op de planken, mét Martijn Fischer.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Rachel Hazes: 'Gaat hartstikke goed tussen mij, André en Sarah'

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de jaarlijkse Holland Zingt Hazes-concerten. Zanger Jeroen van der Boom is al vanaf het begin betrokken bij deze shows. Hij is te zien als muzikale gastheer op het podium en is ook lid van het creative team achter de schermen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!