DaBaby Beeld © ANP

Rapper DaBaby onder vuur na homofobe uitspraken: 'Was ongevoelig'

27 juli 2021 22:00

DaBaby (29) ligt onder vuur vanwege uitspraken over hiv en homo's die hij deed op een festival in Miami. De Amerikaanse rapper vroeg tijdens zijn optreden alle aanwezigen om het lichtje van hun mobiele telefoon aan te doen behalve homo's 'die seks hebben in parkeergarages' of degenen die seropositief zijn. Ook beweerde hij dat mensen met hiv 'binnen twee of drie weken sterven'.

"Zelfs mijn homoseksuele fans hebben normen"

Op sociale media zijn de uitspraken bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Fragmenten worden daarbij volop gedeeld.

DaBaby zegt op Instagram dat zijn woorden op internet zijn verdraaid en dat hij geliefd is bij zowel hetero's als homo's. Volgens de rapper hebben zijn homoseksuele fans geen aids, maar is de ziekte wel 'smerig' en voor 'junkies op straat'. 'Zelfs mijn homoseksuele fans hebben normen', aldus de artiest.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BN'ers leven mee met mishandelde Frédérique: 'Wat een treurnis'

DaBaby, vooral bekend van zijn hit 'Rockstar' met Roddy Ricch en de remix van 'Levitating' met Dua Lipa, werd ook al bekritiseerd vanwege de keuze voor zijn gasten op het festival. Hij trad op na Megan Thee Stallion en bracht haar ex-vriend Tory Lanez het podium op. Vorig jaar augustus beschuldigde Megan Tory ervan haar in beide voeten te hebben geschoten. 

'Ik herken dit echt niet als de persoon met wie ik heb gewerkt. Ik weet dat mijn fans weten waar mijn hart ligt en dat ik achter de lhbti-gemeenschap sta. We moeten samenkomen om het stigma en de onwetendheid rondom hiv en aids te bestrijden', reageert Dua Lipa op Instagram.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dua Lipa gaat voor het eerst in film spelen

Ook het kledingmerk Boohoo, met wie DaBaby een samenwerking heeft, neemt afstand van zijn uitlatingen. De uitspraken druisen in tegen de 'kernwaarden' van het bedrijf, zo laat een woordvoerder weten aan Newsbeat. Boohoo heroverweegt nu of de samenwerking wel door wordt gezet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins William nu zelf onder vuur na antiracismestatement

DaBaby vindt de reacties op uitspraken die hij zondagavond deed tijdens een optreden zwaar overdreven. 'Ik vraag fans hun telefoonlampje aan te doen en jullie beginnen meteen een protestmars', liet hij dinsdag op Twitter weten.

In een opvolgende tweet verontschuldigt hij zich dinsdag wel deels. 'Iedereen die is getroffen door hiv/aids, jullie hebben het recht om boos op me te zijn want wat ik zei was ongevoelig ook al was het niet mijn bedoeling om iemand te beledigen. Dus mijn excuses daarvoor.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

New York Times prijst Jeangu Macrooy voor 'Black Lives Matter-moment'

De lhbtq-gemeenschap is hij echter niets verschuldigd, twittert DaBaby. 'Ik val jullie helemaal niet aan, doe wat je wil. Jullie zaken zijn jullie zaken.' De rapper lijkt ook nog even uit te halen naar Boohoo, een kledingbedrijf waar hij mee samenwerkt dat publiekelijk afstand nam van zijn woorden. 'Aan elk merk, zender of artiest die wil profiteren van de invloed die zwarte rappers hebben op de cultuur, zonder die te willen begrijpen: hou je geld volgende keer maar.'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!