Ronnie Flex, Lil' Kleine en Bilal Wahib Beeld © ANP

Platenlabel Top Notch verloor dit jaar meer dan alleen Lil' Kleine

30 september 2021 12:26

Platenlabel Top Notch, dat geldt als een van de machtige spelers in de Nederlandse muziekindustrie, heeft een roerig jaar achter de rug. Rapper Lil' Kleine (26) liet donderdag weten aan het eind van 2021 afscheid te nemen van het bedrijf. De rapper bouwde zijn succescarrière op met en bij Top Notch.

Jorik Scholten, zoals Lil' Kleine heet, bepleit dat het 'tijd voor een nieuwe stap op weg naar volwassenheid' wordt. Hij wordt nu eigenaar van zijn muziek en kan naar eigen zeggen 'zelf beslissen welke muzikale route hij neemt'. De rapper, die doorbrak met de hit 'Drank & Drugs', heeft in de nieuwe situatie 'de volledige regie over creativiteit, releases, samenwerking en verdere uitingen'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Datenight voor Lil' Kleine en Jaimie Vaes: zoenend op festival

Een woordvoerder van Kleine laat weten dat Top Notch in de oude situatie ook een duidelijke stem had in dit traject. Top Notch lag eerder dit jaar onder vuur omdat het bedrijf pas na een week iets zei over de aanhouding van de rapper na een vermeende mishandeling op Ibiza.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Carrièremove Lil’ Kleine: rapper gaat weg bij platenlabel

Eerder dit jaar werd bekend dat Ronnie Flex de jarenlange samenwerking met Top Notch had opgezegd. De nu 29-jarige rapper hield een nachtelijke tirade op Twitter, die hij later verwijderde. Uiteindelijk verklaarde zijn management dat Ronnie in 2012, op 19-jarige leeftijd, een contract heeft getekend met Top Notch. Hij was in de waan dat het een goed contract was, maar dat bleek niet het geval te zijn. Hij was naar eigen zeggen gekwetst en behoorlijk boos.

Ook Ronnie Flex brak met Top Notch vanwege de voorwaarden van de samenwerking. Sindsdien doet de rapper alles in eigen beheer. Zijn management sprak van 'een emotioneel besluit'.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Kijkers maken kennis met dochtertje Ronnie Flex in docuserie

Top Notch kwam in maart onder vuur te liggen toen het bedrijf acteur en rapper Bilal Wahib liet vallen. De 22-jarige artiest werd aangehouden op verdenking van het vervaardigen en verspreiden van kinderporno, nadat hij een minderjarige jongen op Instagram had gevraagd zijn geslachtsdeel te laten zien. Direct na het incident verbrak Top Notch de samenwerking.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bilal Wahib reageert op omstreden Op1-optreden: 'Te veel zenuwen'

Het platenlabel kreeg toen veel kritiek voor de snelle actie. RTL Boulevard-analist John van den Heuvel liet zich toen in het programma heel fel uit over de 'hypocrisie' van Top Notch. "Top Notch heeft rappers in dienst en onder contract die de meest verschrikkelijke dingen hebben uitgevoerd. We hebben het over levensdelicten, sommigen zitten in de gevangenis. Daar hoor je ze nooit over, daar geven ze nooit antwoord op. En nu er brede maatschappelijke verontwaardiging is, trekken ze meteen hun handen van Bilal af."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Bilal Wahib pakt de draad weer op: 'Zie het nog niet als comeback'

Recent werden de banden tussen Top Notch en Wahib weer enigszins aangehaald. Het platenlabel heeft inhoudelijk geen commentaar gegeven op alle kritiek.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!