Top 2000 Beeld © ANP

Veel stemmen Top 2000 voor favoriete nummers Peter R. de Vries

01 december 2021 12:09

De favoriete platen van de in juli overleden Peter R. de Vries gaan dit jaar hoogstwaarschijnlijk goed scoren in de NPO Radio 2 Top 2000. Dj's Jan-Willem Roodbeen (44) en Jeroen Kijk in de Vegte (47) sluiten niet uit dat 'A Whiter Shade of Pale' van Procol Harum en 'Guaranteed' van Eddie Vedder in de top 10 kunnen belanden.

"Volgens mij zijn daar heel veel mensen mee bezig"

"Ik durf echt niet te voorspellen welke kant het op gaat maar die platen vallen wel op", zegt Jan-Willen halverwege de stemweek voor de Top 2000 tegen het ANP. "Volgens mij zijn daar heel veel mensen mee bezig", vult Jeroen aan. "Je ziet dat het leeft. Of het dark horses voor een toppositie zijn? Oh ja, zeker!"

Nieuwsaanleidingen waren in het verleden al vaker van invloed op de Top 2000. "Kijk maar naar vorig jaar toen 'Soldier On' van DI-RECT door corona hoog binnenkwam", noemt Jeroen als voorbeeld. "En eerder 'Imagine' van John Lennon vanwege de aanslagen in Parijs en vorig jaar ook 'Roller Coaster' van Danny Vera na een jaar dat voor velen een achtbaan was", zegt Jan-Willem.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Het is weer zover: je kunt stemmen voor de top 2000

Of Procol Harum en Eddie Vedder echt hoog kunnen scoren blijft nog gissen, benadrukken de dj's. "Voor ons is wat er 's ochtends binnenkomt natuurlijk de graadmeter maar verder tasten wij ook volledig in het duister", aldus Jan-Willem. Voor de uiteindelijke bekendmaking zit hij dan ook "met samengeknepen billen".

"Ik weet nog dat we vorig jaar in het Top 2000 Café op krukjes naar het scherm zaten te kijken en dat op een gegeven moment Queen en de Eagles waren geweest en toen bleek Danny Vera op 1 te staan. Dat was toch wel een ontknoping."

De Radio 2-ochtendjocks durven geen voorspelling te doen over de uiteindelijke nummer 1 van 2021. "Misschien is het dit jaar wel: waar drie vechten om een been, gaat de vierde ermee heen. En dat zou dan bijvoorbeeld 'Piano Man' van Billy Joel kunnen zijn", stipt Jan-Willem aan. "Maar misschien keert 'Bohemian Rhapsody' wel terug op 1. Mensen missen toch die gong voor middernacht."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paskal Jakobsen 'beetje jaloers' op Top 2000-notering Danny Vera

De Top 2000-koorts loopt in ieder geval aardig op. "Het leuke is dat zo'n stemweek al heel erg het gevoel van de Top 2000 losmaakt", zegt Jan-Willem. "Het met z'n allen praten over mooie liedjes en elkaar inspireren. En dat is natuurlijk ook een lekkere afleiding in deze tijd."

Luisteraars kunnen nog tot vrijdagmiddag 16.00 uur nummers aandragen voor de 'lijst der lijsten'. Aan het einde van de middag wordt de top 10 bekendgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Giel Beelen blikt terug op zijn eerste Top 2000

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!