S10 en Aran Bade

'Emotionele teksten songfestivalnummer S10 maken het zo sterk'

3 maart 2022 13:48

Het hoge woord is eruit: S10 doet met het nummer 'De Diepte' mee aan het Eurovisiesongfestival. De 21-jarige zangeres presenteerde het liedje donderdag vanuit het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. Maar maken we eigenlijk een beetje kans? We vroegen het onze songfestivaldeskundige Aran Bade (37).

"Bij het refrein kiest S10 voor fonetische klanken, waarvan ik hoop dat ze het nummer op het podium naar een hoger niveau tillen"

'De Diepte' is een rustig lied. De 21-jarige zangeres blijft ook tekstueel dicht bij zichzelf en zingt over donkere dagen en angsten. S10 schreef eerder al nummers over haar psychische problemen, waarvoor ze in het verleden ook in een kliniek is opgenomen. Het nummer kwam dan ook binnen tijdens de presentatie in Tuschinski. Ook Stien, zoals de zangeres echt heet, werd na afloop emotioneel, vertelt Aran. "Ze vertelde: 'Dit lied gaat over de oude S10.' De psychische klachten en de depressies die ze had en dat je daaruit kunt komen. Dat wil ze graag meegeven."

S10 openhartig over worsteling met depressie in eigen documentaire

04:34
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

S10 in tranen na presentatie songfestivalnummer: 'Kom van ver'

Van het lied was van tevoren alleen maar bekend dat het Nederlandstalig is. Sieneke was in 2010 de laatste act die het met een nummer in de eigen taal probeerde op het songfestival. "Ik vind het een heel mooi, integer liedje. Heel erg vanuit zichzelf geschreven", aldus Aran. "Nederlandstalig, daar was ik wel benieuwd naar: gaat dat lukken? Ze heeft het heel fonetisch gedaan, met een klank die iedereen in Europa kan verstaan. Dat is heel slim."

Volgens hem moet de act straks alles bij elkaar gaan brengen. "Maar dat ze met haar persoonlijke verhaal naar het Eurovisie-podium gaat en dat op deze emotionele en ook kwetsbare manier doet, vind ik heel erg mooi. Bij het refrein kiest S10 voor fonetische klanken, waarvan ik hoop dat ze het nummer op het podium naar een hoger niveau tillen. Juist de emotionele teksten die uit haar tenen komen, maken dit nummer sterk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oekraïense songfestivalwinnares Jamala gevlucht naar Turkije

Zaterdagavond gaat S10 haar nummer voor de eerste keer live zingen. De zangeres brengt dan het liedje ten gehore bij Matthijs Gaat Door. Het is de enige keer voor het Eurovisiesongfestival in mei dat ze het liedje live op televisie zal laten horen.

Het muziekspektakel wordt van 10 tot en met 14 mei gehouden in de Italiaanse stad Turijn. S10 komt uit in de eerste halve finale.